Aleksandar Dodig na Međunarodnoj izložbi kaligrafije

0
700

Međunarodna izložba kaligrafije

Aleksandar Dodig , poznati kaligraf – krasnopisac, koji živi i radi u Zemunu, jedan je od utemeljivača ćirilske kaligrafije kao primenjene umetnosti  kod nas. Predstavio se sa svoja dva kaligrafska rada  na Međunarodnoj izložbi kaligrafije koja traje od 14. do 30. juna u galeriji Studentskog  kulturnog centra u Beogradu . Tu su prikazani ne samo radovi kaligrafa iz Srbije, već i onih iz Rusije, Belorusije, Ukrajine, Slovačke, Egipta, Iraka ,Libana, Sirije, Južne Afrike.

Dodig u svojim  kaligrafskim ostvarenjima oživljava citate iz biblijskog Otkrovenja Jovanovog i   književnog dela Jovana Dučića . Ispisuje ih ćirilicom, jednim specifičnim kurzivnim oblikom i na taj način ostvaruje osoben stil.  Dodig u svom radu utiskuje pre svega  iskustvo najboljih srpskih srednjovekovnih rukopisnih knjiga, ali i drugih novijih evropskih rukopisnih oblika. Umetnik otkriva  kreativan odnos u  likovnom  istraživanju igre slova i podloge . Uočava se sloboda izražavanja linijom, ali i bojom.

Aleksandar Dodig ima mnoge sledbenike u kaligrafiji koji su se školovali kod njega, jer nije jednostavno savladati veštinu ručnog pisanja slova i umetnički je uobličiti. Za kaligrafiju je potrebno strpljenje i smirenost ,te je ona  jedan od načina meditacije. Kaligrafija  je za Dodiga intiman zapis, mentalna ekologija koja oduhovljava i  očovečuje. Ona je unutrašnje svetlo,  u kojoj iskazuje svoj slikarski nerv, potreba, njemu samom kao umetniku, ali i svakom drugom da u njoj pronađe svoju vlastitu poruku.

Aleksandar Dodig bio je dugogodišnji profesor pisma na Fakultetu Primenjenih umetnosti u Beogradu . Rođen je 1935. godine u Zagrebu, a maturirao Zemunsku gimnaziju. Diplomirao je grafiku  na Fakultetu primenjenih umetnosti  u Beogradu.  

2007.godine obeležio je 40 godina umetničkog rada. Jedan njegov kaligrafski rad štampan je u zborniku u  Londonu  ( 1986. ) koji obuhvata  120 istaknutih autora iz celog sveta. Izlagao  je kod nas i u svetu – u Londonu, Minhenu, Augzburgu i Torontu. Član je ULUPUDS-a i Društva likovnih i primenjenih umetnika Zemuna.

Branka Milutinović, kustoskinja i dipl.istoričarka umetnosti

0 0 glasova
Ocenite ovaj post
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare