Ani Đapović nagrada za slikarstvo „Zlatna paleta”

0
778
zemun

Na ovogodišnjoj Prolećnoj izložbi   Umetničkog likovnog udruženja Srbije u Paviljonu ” Cvijeta Zuzorić ” u Beogradu učestvovalo je 127 autora .Tom prilikom je diplomiranoj slikarki Ani Đapović (1988 ) iz Zemuna dodeljena   nagrada za slikarstvo  ” Zlatna paleta” za sliku monumentalnog formata pod nazivom ” Odvajanje ” ( 200 x 150 cm)

Pitanje je bilo kako razumeti taj “apstraktni univerzum” sačinjen od svetla transformisanog u osoben crtež, nepredmetne forme dominantno zemljanih  boja.  Oni su rezultat njenog slikarskog postupka u  slikarskoj tehnici enkaustike. Slikarka u njemu učestvuje celim svojim bićem, izražava se i pokretanjem svoga tela  prilikom “slaganja” slojeva topljenog voska i drugog slikarskog materijala na platno.

Tragovi koji ostaju na platnu, umetnica kasnije sabira kao svoje. Oni su  putovanje u nepoznato , u unutrašnje posmatranje sebe, sveta svoje podsvesti,ali i pamćenje viđenog. Ti tragovi, su tragovi životnog pulsa umetnice, te se granica između života i umetnosti gubi. Slika ” Odvajanje” je sublimacija njenog ukupnog stanja u datom trenutku i prostoru, a ujedno i pokretač za nebrojano mnogo tumačenja i smisla, u večnom izobilju mogućnosti. Ta ” lepa galaksija” je dodir slikarkine duše sa neizrecivim.

Ana Đapović je članica umetničkih udruženja ULUSa, ULUPUDSa i Društva likovnih i primenjenih umetnika Zemuna.

Branka Milutinović , dipl. istoričarka umetnosti i kustoskinja

0 0 glasova
Ocenite ovaj post
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare