Barajevo – naprednjačka tačka bez povratka

0
71

Istorija i fizika nas uče da svaki prenaduvani mehur, svaki hipertrofirani organizam ili tumor, svaki balon koji se naduvava rastu do određenog momenta koji se naziva pik vrednost- nakon dosezanja te vrednosti počinje pucanje, regresija i opadanje čije su granice nepoznate i zavise od materijala od kojeg je sačinjen opadajući objekat.

To se, izgleda, dešava sa Srpskom naprednom strankom, a tačka na kojoj je započet pad jeste gradska opština Barajevo. Prema pisanjima dnevne štampe, beogradski odbor SNS je, u histeričnom saopštenju, optužio Demokratsku stranku da im je, citat, „ukrala šest odborničkih mandata u GO Barajevo“. Na stranu sva groteska situacije u kojoj se naprednjaci žale na krađu mandata, celu komediju prekinule su demokrate tvrdnjom da je kupovina odbornika naprednjački specijalitet i da će tako ostati i nadalje. Vlast u jednoj perifernoj beogradskoj opštini nije nešto oko čega bi se dizala prevelika galama da nije u pitanju simbolična tačka preokreta- činjenica da je upravo sada dostignut pik momenat naprednjačkog naduvanog balona i da je ovo početak njihovog pucanja po svim šavovima. Već neko vreme se u štampi provlače priče o izdvajanju iz SNS ljudi bliskih Tomislavu Nikoliću i stvaranju novog opozicionog saveza koji će predsednik države predvoditi.

Nije tajna, a Zemunske novine su već pisale o tome, da je odbornička većina, iako apsolutna, u SO Zemun vrlo fragilne strukture. Naprednjaci već imaju dve odborničke grupe (druga je, pored SNS, grupa Za napredni Zemun), a u samoj SNS odborničkoj grupi postoji najmanje pet frakcija, od koje bar tri ne podržavaju predsednika opštine Super Dekija i njegov način rukovođenja Zemunom. Treba imati u vidu da su odbornici više nego svesni načina i brzine kojom se obogatio Super Deki i jako su kivni, jer su neki od njih, i pored obilatog zapošljavanja u javnim i državnim preduzećima, i dalje na socijalnim marginama, odakle se i regrutovao najveći deo naprednjačkog kadra.

Takođe, zemunski naprednjaci uopšte nisu motivisani za nekakav rad ili ostanak u stranci budući da su funkcije za sledeći opštinski mandat već podeljene – novopridošlom u SNS, Dušku Tarbuku, data je, prema mišljenju samih naprednjaka, nesrazmerno velika moć, jer će on, sa pozicije predsednika opštine, ne samo moći da zapošljava svoje ljude, već mu je iz samog naprednjačkog vrha, ostavljena mogućnost da samostalno bira funkcionerski aparat zemunske opštine, što je situacija koja vodi u toliku koncentraciju moći kakva nije zabeležena u novijoj zemunskoj istoriji.

Ostaje da se vidi da li će to biti i ostvareno- ukoliko naprednjački balon nastavi da puca po šavovima, njegov zemunski deo će pući najjače i rasuti se u toliko komadića da ih neće više niko nikada sastaviti. U tom slučaju tek slede zanimljivi scenariji…

Zemunske će, svakako, pisati i o njima.

0 0 glasova
Ocenite ovaj post
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare