Bitange uništavaju spomenik u Zemunu

1
655
zemun

SPOMENIK palim borcima u parku preko puta opštine pojedini sugrađani skrnave nedoličnim ponašanjem, tu piju i mokre.

Dragica Paunović, majka poginulog vodnika Slobodana Paunovića, čije je ime ispisano na mermernoj ploči, zgranuta je incidentima koje često zatiče na “drugom grobu” svoga sina. Ožalošćena žena smatra da su nadležni mogli da spreče ovaj javašluk i da to još uvek mogu da urade tako što će heroje zaštititi ogradom.

– Zaticala sam ljude kako ovde vrše nuždu, piju rakiju pa flaše spuste na spomenik – kroz suze priča Dragica, kojoj ovi bahati sugrađani bezobzirnim ponašanjem produbljuju ranu zbog izgubljenog deteta.

Paunovićeva je sigurna da nadležni mogu da sačuvaju uspomenu na stradale srpske vojnike:

– Mogli bi da postave ogradu, da ne mogu tako lako da priđu ti neljudi. Bilo bi dobro i da poprave reflektore nad spomenikom jer ne rade i da ih češće obilaze i čiste.

Na postamentu leže tri skoro uvela venca. Oko njega na pločniku popadalo lišće. Iza spomenika “svetla tačka” – zasađene i okopane ruže. Na crnom mermeru urezana 44 imena onih koji su dali živote na ratištu bivše Jugoslavije u periodu od 1990. do 1999. godine. Najmlađi od njih je imao svega 19 kada je poginuo.

– Ranije sam stalno čistila i sve sklanjala, ali to nema smisla, neko ko je zadužen za održavanje trebalo bi da se bavi tim. Za sina meni nije ništa teško, ali htela sam da skrenem pažnju javnosti, da zajedno odbranimo sećanje na poginule.

KO TREBA DA SREĐUJE PLATO?

Kako su nam saopštili iz “Zelenila”, ovaj spomenik se ne nalazi u njihovom sistemu održavanja. Nije ni na spisku onih o kojima brine Zavod za zaštitu spomenika. “Novosti” su se ovim povodom obratili i Opštini Zemun na čijoj se teritoriji nalazi. Međutim, na pitanje da li je ova lokalna samouprava zadužena za čišćenje prostora oko ovog spomenika, odgovorili su da pogledamo vest od 26. septembra o postavljanju venaca.

Izvor: Večernje novosti

0 0 glasova
Ocenite ovaj post
guest
1 Komentar
Stariji komentari
Novi komentari Najviše ocena
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Zoja

Znate, ne može se sve ni regulisati ni predvideti zakonom ili nadležnostima. Elementarno domaćinsko vaspitanje uz makar minimalnu dozu morala, obavezivalo bi normalnu vlast da održava spomenik palim borcima koji se nalazi na pola puta između dve opštinske zgrade.
Nadam se da roditelji i rodbina poginulih, čiji je teško podignutiznamen na ovakav način “čuvan”, i u ovom slučaju, postaju svesniji s kim imaju posla.
Gde im je Dujović?
Gde im je vlast?
A gde su njihovi sinovi, muževi i braća?