Blic: Crkva u Zemunu istovremeno i hram i kafić

0
63

Prostor Evangelističke crkve u Zemunu dele dve institucije. Duhovna i kulturna. Nedeljom se u njoj održavaju službe evangelista dok se u toku sedmice prostor adaptira za KUD “Branko Radičević”. Crkva je i hram i kafić a korisnicima prostora je sve teže da održe ovaj čudan spoj.

– Crkvu od 2003. koristimo i mi i KUD. Svake nedelje ovde imamo službe, naizmenično na slovačkom i nemačkom jeziku, dok radnim danima KUD koristi crkvu za probe i uvežbavanje koreografije. Do ove situacije je došlo jer restitucija još nije izvršena, a i “Branko Radičević” je izbačen iz njihovg prostora pa smo godinama ovde prinudno zajedno. Smatramo da je potrebno naći rešenje za jednu koncesijalnu crkvenu zajednicu koja u Beogradu broji 290 familija i razdvojiti je od kulturno umetničkog drušva – kaže za “Blic” Štefan Tisovski , predsednik evangelističke crkvene opštine Zemun.

Unutrašnjost crkve daleko je od one kakva se u crkvama viđa. Zidovi su beli, opasani separeima a na mestu nekadašnjeg oltara nalazi se šank pored kojeg su vrata koja vode u baštu kafića.
– Oltar pre svake službe pravimo improvizujući sa stočićima koje postavljamo na sredini crkve. Vršimo službe u jako skromnim uslovima i zahvalna sam Bogu na svakom verniku koji u nedelju dođe. Nemamo ništa protiv KUD-a, poštujemo njihov rad, ali smatramo da opština i grad moraju naći način da razdvoje ove nespojive institucije. Kafić koji se nalazi u okviru KUD-a radi normalno, i moramo se ili mi ili oni premestiti u prostor koji bi bio adekvatan za duhovne odnosno kulturne aktivnosti – priča sveštenica Ana Petrović.

Vernici su, pak, ogorčeni jer crkvu dele sa folklorašima.
– Sramota za državu je što je ovo dozviolila, sredstava je bilo da se ovo pitanje reši i da se nađe rešenje i za nas i za KUD. Kao vernik se osećam vrlo povređeno, ovo je nečuveno da se crkva pretvori u kafanu – iskrena je vernica, Suzana Mostarlić.
I ove nedelje u nizu, okupljeni vernici službu su zapocečli pevajući himnu stojeći u separeima.

Da je situacija neizdrživa svedoči i Marko Milićević, koordinator KUD-a “Branko Radičević”.
– Iz prostora poznatijeg kao “Crna maca”, izbačeni smo 1998. godine. kada se bibilioteka “Sveti Sava” tu uselila. Biblioteku su radikali koji su tada bili na vlasti premestili iz današnjeg “Madlenijanuma”. Od tada smo vežbali u fiskulturnim salama škola, dok 2003. nismo dobili pravo na ovaj prostor koji delimo sa evangelistima. Zahvalni smo im na razumevanju. Kafić imamo i on je namenjen našim članovima i roditeljima koji decu dovedu na probu, ali svakako nikoga ko bi seo da popije piće ne bismo izbacili – objašnjava Milićević.
Jedino rešenje, je kaže on, da im biblioteka vrati zgradu.
– Ne ide da kulturna institucija izbacuje drugu na ulicu. Nama se to dogodilo i dok god je biblioteka sraf koji ne štima u ovoj mašini, rešenje se ne nazire, jer od silnih obećanja iz opštine do danas se nije desilo ništa – zaključije on.

Izvor: Blic

0 0 glasova
Ocenite ovaj post
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare