Crkva Svetog đakona Avakuma

0
140

Altina je naselje nastalo devedesetih godina na potezu od Gornjeg i Novog grada prema Zemun polju. Najveći deo parcela za individualnu gradnju bio je u vlasništvu „Poljoprivrednog kombinata Beograd“. Danas je ovo naselje jedno od najvećih gradilišta u Beogradu. Na jednom od opštinskih placeva postavljen je i osveštan krst na mestu gde treba da bude temelj crkve.

U toku 2009. godine vršena su ispitivanja zemljišta na mestu gde treba da se podigne crkva. Predsednik Gradske opštine Branislav Prostran sa članom Veća Damirom Kovačevićem, direktorom J.P. „Poslovni prostor” Zemun Aleksandrom Cincar-Poposkim i sveštenicima Jovanom Koševićem i Miloradom Nikšićem razmatra projekat izgradnje nove crkve na Altini. U toku meseca septembra izliven je temelj crkvi a u nedelju 20. septembra 2009. godine održana je prva liturgija na temelju crkve.

Svetog prepodobnomučenika beogradskog đakona Avakuma Turci su nabili na kolac, u Beogradu na Kalemegdanu 17. decembra 1814. godine.

Noseći svoj kolac, kroz ulice beogradske hrabri Avakum je pevao. Kada ga je majka sa plačem molila, da se poturči, da bi sačuvao svoj život, odgovori joj ovaj divni Hristov vojnik: “Majko moja na mljeku ti hvala, al, ne hvala na tvome savjetu: Srb je Hristov, raduje se smrti. “ Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije držao je svetu liiturgiju na temeljima crkve 15.11.2009. godine kada je stigla vest o smrti Patrijarha Pavla. Na slici temelj u izgradnji na dan 14.12.2009. godine.

0 0 glasova
Ocenite ovaj post
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare