Crkva Svetog Vendelina

1
96

Početkom 19. veka u Zemun je doseljen veliki broj Nemaca. U jednom od izvora nalazimo da su 1816 godine iz Banata doseljene 72 porodice sa ukupno 341 članom koji osnivaju naselje na prostoru koji se zvao Franjin do, odnosno na nemačkom Francstal. Postoji teorija da su prvi Nemci u Zemunu bili ponemčeni Francuzi doseljeni u Banat iz oblasti Lorene i to 1770 godine. Prvi organizovano doseljeni Nemci bili su poljoprivrednici, a u kasnijem periodu se na ovaj prostor doseljavaju Nemci različitog profesionalnog opredeljenja.

Franctal je svoju crkvu dobio 1888. godine. Crkva je građena u gotskom stilu, sa dva visoka zvonika, projekt je uradio arhitekta Bole, a gradnja je finansirana iz sredstava“ rimokatoličkog opštinstva Franjindolskog“. Svečano osvećenje crkve obavljeno je 20. oktobra 1888.godine, na dan Svetog Vendelina, kome je hram i posvećen. Nemci su u Prvom svetskom ratu načinili mnogo zločina u Zemunu. Međutim, posle ulaska srpske vojske u Zemun, formira se Jugoslavija kao višenacionalna sredina.

Vlasti nove države proklamiraju versku i nacionalnu toleranciju i kažnjavaju svaki oblik verske i nacionalne netrpeljivosti. Drugi svetski rat je doneo mnogo nesreće za sve stanovnike Zemuna a posle rata najveći ceh plaćaju zemunski Nemci.

Sva ona tolerancija posle Prvog svetskog rata nestala je posle Drugog svetskog rata i svi stanovnici naselja Franctal su proterani sa ovih prostora. Skojevci su organizovali radnu akciju u Zemunu sa namerom da sruše crkvu Svetog Vendelina na Franctalu. Nisu uspeli da sruše crkvu u prvom pokušaju već su ostavili da do pola srušena crkva stoji i čeka 1957. godinu kad su je porušili do temelja.

Danas se na tom mestu nalazi zgrada osnovne škole “Petar Kočić” na uglu Hercegovačke i Prvomajske ulice.

0 0 glasova
Ocenite ovaj post
guest
1 Komentar
Stariji komentari
Novi komentari Najviše ocena
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Šone Odžaci

Ne znam gde ste našli podatak da su Nemci iz Zemuna počinili zločine u I svetskom ratu? Naprotiv, držali su se po strani, prihvatali su mobilizaciju i uglavnom slati u Galiciju, a proterivanje Srba posle kratkotrajnog ulaska srpske vojske, internacije i pljačke je radila madjarska jedinica stacionirana u Zemunu. u II svetskom ratu je jako puno Zemunskih Nemaca bilo u partizanima, a naturaizovani zemunci ne znaju priču o Hansu Mozeru, iz vinarske porodice Mozer, koji je sproveo akciju spasavanja moštiju iz fruškogorskih manastira. Niko ne spori da je bilo nacista i zlikovaca, po čemu su bili poznati Bečmenski Nemci, ali je u Zemunu i Bežaniji spašeno mnogo komšija, čak i komunista, koji su uspevali da se sklone posle komšijske dojave. Takodje u Zemunu ustaše nisu mogle da divljaju kao pon Fruškoj gori. Zlotvora i nacista je bilo na svim stranama. Šta je rat i kom je “brat” videli smo devedesetih…