Dejan Dimitrijević pobednik je današnjeg plivanja za časni krst u Zemunu

0
75

Dimitrijević je po četvrti put prvi došao do časnog krsta, a kao pobednik dobio je krst, plašt i SVEBOR medalju.

Nagrade mu je uručio patrijarh srpski Irinej, koji je prethodno služio liturgiju u hramu Svetog Nikolaja i predvodio litiju.

Patrijarh je osveštao Dunav i dao blagoslov plivačima, kojih je ove godine bilo 280.

U Dunav je bačen ledeni krst, u spomen žrtvama novosadske racije iz 1942. godine, a predsedniku SVEBOR saveza Srbije Cvijetku Stevanoviću uručena je gramata SPC za obnovu tradicionalnog plivanja za bogojavljenski krst, koji je u Zemunu održan 19. put.

Liturgiji, litiji i plivanju za časni krst prisustvovao je veliki broj građana, predstavnici opštine Zemun i princ Aleksandar Karađorđević.

Takmičari koji su plivali za časni krst, nosili su majice sa likom Vladimira Putina.

Na današnji dan proslavlja se uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u obliku goluba i glasa: “Ovo je Sin moj i Njega poslušajte”.

Kada je napunio 30 godina “dođe Isus iz Galileje na Jordan Jovanu da ga ovaj krsti. A Jovan mu branjaše govoreći: Ti treba mene da krstiš, a ti li dolaziš meni? A Isus odgovori i reče mu: Ostavi sada, jer tako nam treba ispuniti svaku pravdu. Tada ga ostavi. I krstivši se Isus iziđe odmah iz vode; i gle, otvoriše mu se nebesa, i vidje Duha Božijega gdje silazi kao golub i dolazi na njega. I gle, glas sa nebesa koji govori: Ovo je Sin moj ljubljeni koji je po mojoj volji” (Mt. 3, 13 – 17).

Tako se, pri Isusovom krštenju, Bog javio u tri ličnosti – Bog Otac je govorio sa neba, Bog Sin se krstio u Jordanu, a Bog Duh Sveti je sišao sa neba u vidu goluba nad Hristom. Taj trenutak predstavlja objavljivanje Bogočoveka i uvođenje Hrista u mesijansku misiju. Zbog toga se ovaj događaj slavi kao Bogojavljenje.

0 0 glasova
Ocenite ovaj post
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare