Fabrika čokolade u Zemunu

0
201

Oficir francuskog korpusa nа Solunskom frontu Daniel D. Pesmazu ostao je po završetku rata u Jugoslaviji, kao obavestajac.

Godine 1922. osnovao je u Zemuu uvozno-izvoznu firmu „Louit S. А. “, s vremenom se potpuno posvetivši privredi.

Zbog visokih carina, već 1924. godine okrenuo se proizvodnji, dopremivši iz Francuske polovne mašine i osnovavši fabriku čokolade „Etablisman Pechmajou & Gie Louit”.

Postao je „pravi” Zemunac, ozenio Tereziju Sajfert, ćerku zemunske piljarice, ра је čak i sahranjen na zemunskom groblju.

Posle Pesmazuove smrti, 1927. godine, fabriku je preuzeo Marsel Baslar, takođe Francuz, koji menja ime firme u ,,La Cigogne” („roda”), zbog slike ove ptice u svom ambјemu. Finansijske teškoće u koje је firma zapala po smrti svog osnivača, brzo su prebrodene i novi vlasnik čak proširuje delatnost na proizvodnju paste za zube „botot”, koја је pravljena po njegovoj ličnoj recepturi.

Proširena su i proizvodna odeljenja, pa fabrika 1935. godine zapošljava 200 radnika i јеdаn је od najjačih objekata lake industrije u gradu.

Potrebe za daljim širenjem fabrike, inače nа nepogodnom plavnom terenu po­red obale Dunava, uslovile su da je vlasniku 1939. godine dat rok od 10 godina da nađe novu lokaciju, ali je rat to obezvredio. Izbijanjem rata, Baslar beži u Francusku, gde je i umro 1979. godine, a rad se nastavlja pod kontrolom okupatora, ali sa smanjenim kapacitetom, zbog nedostatka kakaovca.

Partijska ćelija u fabrici je, inače, osnovana jos 1940. godine i bila veoma jaka tokom celog trajanja rata.

Od poslednjeg vlasnika Popadića, fabrika je nacionalizovana 1946. godine i promenivši ime u „Nada Stark” nastavlja rad, brzo se afirmišući kao јеdnа od najpoznatijih jugoslovenskih fabrika čokolade i bombona. Već 1960. godine ima gotovo 500 zaposlenih i proizvodi preko 2.000 tona slatkiša godisnje.

То ponovo dovodi do aktualizacije pitanja proširenja, ра se početkom 1966. godine, posle spajanja sa fabrikom keksa „Soko”, pod novim imenom „Soko-Štark” seli u Beograd.

Stara zgrada fabrike srušena је naredne godine. Na mestu bivše fabrike čokolade, jednog od prvih moderпih industrijskih objekata Zemuna, čiji izgled vidimo na gornjoj fotografiji, danas su dignute stambene višespratnice na keju.

 

0 0 glasova
Ocenite ovaj post
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare