Fantomka Aleksandra Vučića

2
672

Da Srbija nije pravna već partijska država uverili smo se bezbroj puta. Posledice takvog faktičkog stanja građanke i građani osećaju na svakom koraku, u životu, prodavnici, sudovima, na poslu ili na birou dok čekaju posao koji bez partijske knjižice nikada neće dobiti.

U Srbiji ne postoji vladavina prava. Organi koji postoje zarad uspostavljanja vladavine prava i sankcionisanja onih koji krše zakone, svoja ovlašćenja primenjuju selektivno tj. isključivo vodeći računa da kriminal u vrhu vlasti ne bude otkriven ili ako bude da se isti ne sankcioniše i ekspeditivno zataška. Na drugoj strani ti organi neretko sprovode tortutu nad ljudima koji iza sebe nemaju zaštitu niti poseduju partijsku knjižicu kojom dokazuju lojalnost režimu i svemu onome što jedan režim personifikuje. Danas je to režim Aleksandra Vučića.

Kada je SNS došla na vlast, krenulo je mešetarenje po sudovima i tužilaštvima, u duhu neustavne i kriminalne reforme pravosuđa iz 2010. Formirao se pravosudni kartel koji kontroliše tužioce i sudije i koji izdaje naređenja kako u određenim situacijama da postupaju. Svako ko se oglušio o naredbu iz kabineta Aleksandra Vučića, bivao je izložen pretnjama i progonu. Taj pravosudni kartel koji neformalno odlučuje “u ime naroda” čine pored Vučića i Nikola Selaković, Aleksandar Đorđević, Aleksandar Stepanović, Zagorka Dolovac i mnogi drugi, posmatrano u širem kontekstu manje značajni.

U nekim izveštajima Saveta za borbu protiv korupcije jasno piše da su predsednici sudova spona između izvršne i sudske vlasti, a da tužilaštva veoma često ne postupaju dok ne dobiju zeleno svetlo sa vrha, ili crveno svetlo što znači da nema istrage i nema podizanja optužnik akata. U takvom nedopuštenom odnosu subordinacije političke kvalifikacije su iznad pravnih kvalifikacija, što dovodi do potpunog odustva vladavine prava i stvaranja bezakonja i pravnog nasilja.

U predizbornoj kampanji, bili smo svedoci da je koalicioni partner Aleksandra Vučića, direktor JP Pošta Srbije Milan Krkobabić, na javnom skupu Srpske napredne stranke uputio pretnju penzionerima, rekavši da ako Aleksandar Vučić ne pobedi, penzije neće ni imati, te da mogu slobodno da zaborave na poštara. Takvom skandaloznom izjavom, zarad političkog profilisanja Aleksandra Vučića i njegove kamarile, Milan Krkobabić je izvršio niz krivičnih dela. Nadležno tužilaštvo, iako su bili ispunjeni svi zakonski uslovi da po službenoj dužnosti reaguje shodno svojim zakonskim ovlašćenjima, ostalo je nemo. Nakon tog istupa Milana Krkobabića, novinar Predrag Popovic i ja smo podneli krivičnu prijavu protiv istog. Odgovora i dalje nema.

U toku izborne noći, kada je Aleksandar Vučić krao glasove a upotrebom svojih batinšakih odreda sejao strah oko biračkih mesta i prekrajao izbornu volju, gradonačelnik Beograda Siniša Mali je od njega dobio instrukcije. Na jednom delu gde se planira gradnja Beograda na vodi, a koji projekat je neustavan i pljačkaški, i dok su građanke i građani sedeli u svojim domovima i pratili izborne rezultate, nepoznata lica sa fantomkama na glavama, nedozvoljeno su bez ikakvog zakonskog osnova rušili objekte i lišavali slobode lica koja su se tu zatekla.

Oni koji su uspeli da pozovu policiju dobili su odgovor da nisu nadležni već da se obrate komunalnoj policiji, koja se takođe oglasila nenadležnom. Niko nije izašao na lice mesta, svedoci su prinudno odvedeni u neku šupu, a privatna policija braće Vučić i kuma Nikole Petrovića je nastavila da nezakonito ruši objekte. Nedvosmisleno se može tvrditi da je ta akcija dugo planirana i da potiče iz vrha vlasti. Da nije tako, do sada bi nadležno tužilaštvo ispitalo šta se dešavalo i donelo naredbu o sprovođenju istrage. Vlasnici obejkata nisu bili obavešteni o akciji koja se sprovodi, jer bi u suprotnom bilo teško realizovati plan s obzirom da vlasnici sada već srušenih obejkata poseduju odluku suda o zabrani rušenja objekata koji su u njihovom vlasništvu.

Te noći trijumfovao je vandalizam nad zakonom, a nadležni organi koji su odbili da postupe u smislu svojih zakonskih ovlašćenja su nečinjenjem taj vandalizam i ozakonili. Sve ovo me podsetilo na sedmostruko ubistvo u helikopteru i pritisak izvršne vlasti na tužilaštvo da odustane od istrage kako se eventualno ne bi utvrdila odgovornost Vučića i njegovih ministara.

Tu noć kada se na jednom mestu, koje je targetirano u neustavnom i pljačkaškom projektu Beograd na vodi, izvršilo nekoliko krivičnih dela od strane privatnih batinaša ili privatizovanih batinaša klana Vučić – Petrović, niko od nadležnih nije izašao da izvrši uviđaj čime je sprečena istraga i prikupljanje relevantnih dokaza za utvrđivanje krivične odgovornosti, a kako bi se vremenom sve i zaboravilo što je nažalost svojstveno ovom narodu.

Ono što je bilo najmonstruoznije u mafijaškom planu Srpske napredne stranke jeste protivpravno lišenje slobode, koje je u Krivičnom zakoniku određeno kao krivično delo i kao takvo propisano članom 132 KZ.

Stavom 1. člana 132 KZ propisano je: “Ko drugog protivpravno zatvori, drži zatvorenog ili mu na drugi način protivpravno oduzme ili ograniči slobodu kretanja, kazniće se zatvorom do tri godine.”

Stavom 2. istog člana KZ propisano je: ” Ako delo iz stava 1. ovog člana učini službeno lice zloupotrebom svog položaja ili ovlašćenja, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina.”

U međuvremenu se oglasio i vlasnik 24 stana u Bugarskoj, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, koji je izjavio da pitanja o tome ne treba postavljati u vreme praznika, te da se on oseća bezbedno u Beogradu. Aleksandar Vučić slavi pirovu pobedu i izgubljenih 37 mandata u Narodnoj skupštini, opozicija pravi jalove performanse a tužilaštvo se oglasilo da će raditi na utvrđivanju okolnosti. Do kada će raditi na tom slučaju i kako će raditi, javnosti nije poznato. Može se pretpostaviti da pravi vinovnici neće biti identifikovani jer Srbija nema nezavisno pravosuđe, da će možda Vučić podmititi nekoga da odsluži kaznu umesto onoga ili onih koji su naredili i sproveli nezakonito i nasilno rušenje tuđih objekata i lišavanje slobode lica, koja su se spletom nesrećnih okolnosti baš u tom trenutku našla na mestu gde je pravo poraženo i zgaženo pod naletom čizama pripadnika mafijaških odreda Aleksandra Vučića.

Kako javljaju članovi inicijative “Ne davimo Beograd” sa lica mesta,  u toku je raščišćavanje srušenih objekata koje protivzakonito izvode mehanizacije Beogradskog vodovoda i kanalizacije, Beograd puta i Gradske čistoće.

Svi treba da se zabrinemo, jer ovo što živimo i proživljavamo je kolektivno tiho ubijanje od strane režima Srpske napredne stranke. Mi živimo u nebezbednoj državi, u nebezbednim gradovima, okruženi  kriminalcima, batinašima sa fantomkama, korumpiranim tužiocima i sudijama. Ne uživamo nikakva ljudska prava i slobode, kradu nam se glasovi, ograničava kretanje, cenzuriše reč.
Osiromašeni smo, poniženi i slomljeni tumaramo u Srbiji koja je ponovo upala u strašnu diktaturu.
Ako sada ne ustanemo…

Autor: Radovan Nenadić

0 0 glasova
Ocenite ovaj post
guest
2 Komentara
Stariji komentari
Novi komentari Najviše ocena
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Miodrag Ljiljak

Upravo sam stigao iz posete ćerkine i zetove proslave krsne slave Sv Georgija iliti Đorđa u stvari Đurđevdana. Odmah za daljinski kada iskoči onaj lik imenom A.Jovičić….opozicija krila fantomke oni su rušili i ranije Beograd… Napriča dete svašta .Nisam ga baš razumeo.Stigao sam samo da iskucam ovo sto čitate i zaključio da budale netreba tražiti, sami se jave.. Odoh da slušam Khaterine Jenkins. Neću da kvarim ukus Banatskog sa Sodom. Tradicija preko 50 godina. Da nemenjamo. Samo da dodam Druže i posle njega on, mi ti se kunemo. Mrš..

Joka

Žuti počeli, a onda nam ovi demolirali državu.
U ovoj državi više ništa ne funkcioniše, a sve se pokrene samo da zaštiti “familiju” A.V. U familiju, naravno, pored braće, spadaju i kumovi.
Što se sudstva tiče, sa uvođenjem taksi kakve jesu, smrtnik se neće jer ne može tužiti. A ko tuži, ima samo prvostepeni sud, u kojem sude podobne sudije, poslužne vlasti. Drugostepeni je osvojen , te samo povtrđuje prvostepne presude.
Do Haga nas deli samo korak: ko se god žalio na odluku tribunala, dodata mu je decenija.