Glavnom ulicom

0
1427
zemun

Dok se dotrajalim žutim autobusom spuštamo niz Ulicu Cara Dušana, pokušavam da zamislim kako izgleda taj veličanstveni Zemun, o kojem sam toliko puta slušala.

No, truckanje i brundanje motora prekidaju tok mojih misli, ne dopuštajući mi da dovršim sliku u glavi. Nema veze, pomislih, ionako uskoro izlazimo. Prvi dodir sa Zemunom usledio je kada me je majka povukla za ruku da kročim na pločnik tik ispred robne kuće u Glavnoj ulici. Od tadašnjeg odlaska na pijacu, u moje sećanje utisnule su se boje novog mesta – boje Zemuna. Od tmurno plavog neba i crvenog natpisa na robnoj kući, pa do svih nijansi pijačnog zelenila, oraspoložio me je dolazak u nepoznato.

Promenio se Zemun od tadašnjeg doživljaja sedmogodišnje devojčice. I danas uočavam boje, ali boje nekih novih zgrada, upoznajem lica novih ljudi, ali se i dalje ponekad vozim žutim truckavim autobusom, ovaj put naučena da kontrolišem svoje misli.

Skoro sedam dana u nedelji, svakog dana iznova upoznajem Glavnu ulicu. Na njenom samom početku, Trgu Branka Radičevića, takozvanom Muharu, dočekaće vas šarenilo izloga. Jedan naspram drugog, od skoro se svakodnevno gledaju dva izloga sa svečanim tkaninama. Čak i u kasne noćne sate, iza stakla će vas svetlošću obasjati hrpa šljokica, svetlucavog konca i finih tekstura platna. Nešto niže niz ulicu, svoj sjaj prosipa opera i pozorište Madlenianum. Danju očarava svojim širokim ulazom, uglađenom fasadom i svedenim izgledom, a noću vas može podstaći da se, stojeći na osvetljenom prilazu, osetite kao ispred nekog kulturnog zdanja evropske prestonice.

Koračajući napred, u susret vas grli mnoštvo prodavnica sa primamljivim izlozima koji nude jesenje kapute, damske tašne i nove modele cipela. Sa leve strane možete okusiti neki od slatkiša poslastičarnice sa dugogodišnjom tradicijom, a sa desne kupiti knjigu koju dugo priželjkujete. Ostajući na desnoj strani ulice, sačekaće vas poznati restoran brze hrane, a za njim i robna kuća gde možete ponoviti svoj garderober i cipelarnik. Ujedno, ovde možete sačekati i autobus koji će vas povesti u dalje istraživanje kutaka Zemuna. Bilo da pešačite ili se vozite, napred će vas dočekati pošta, menjačnica, apoteka i pekara. Ako prođete pored zgrade sa oljuštenom sivom fasadom, znajte da je to Dom vazduhoplovstva. Na samom dnu ulice, gde već nastupa Avijatičarski trg, nalazi se cvećara ako poželite da obradujete nekoga svežim mirisom ruže. Nastavljajući dalje, put vodi do Karađorđevog trga, a putovanje Glavnom ulicom prestaje. Prestaje onaj široki deo ove ulice, ali vas očekuju uličice koje se, poput Save u Dunav, svaka ponaosob slivaju u središte Zemuna.

Pregršt je mesta do kojih vas Glavna može odvesti. Njenim putem možete stići do Keja, dugačkog Zemunskog šetališta pored reke, raznih radnjica, pijace, Gardoš kule… Stići ćete do panorame gde se gubi pojam o vremenu, ali i do kutaka koji vas mame na ostanak. Kad kročite na asfalt Glavne ulice, pazite kuda vas noge mogu odvesti!

Sanja Savić

0 0 glasova
Ocenite ovaj post
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare