Himera, skulptura Ljubomira Lackovića

0
742
zemun

Himera, je bilo, po predanju,  čudovište koje  bljuvalo vatru i proždiralo ljude.

To je mitološko biće, omiljen motiv u umetnosti, spoj više životinja, sa  glavom lava, telom koze i repom aždaje.

Priča o Himeri inspirisala je i znamenitog zemunskog vajara Ljubomira Lackovića .

Skulpturom  čiji je   naziv „ Himera „ predstavio se na nedavno završenoj grupnoj izložbi  „ Zemunskog salona „ u Umetničkoj galeriji „ Stara kapetanija „.

Ta šupljikava, prozračana struktura sastavljena od spoja metalnih elemenata privlačila je pažnju publike.  Na osoben ekspresivan način Lacković je u ovu figuru životinje uneo život i pokret. Prethodnica ovom radu je bio crtež sa odličnim poznavanjem  anatomije i složen  proces izrade u tehnici varenog matala.

Umetnik u svom plodnom stvaralaštvu često koristi industrijski otpad, a od materijala  gvožđe, čelik , bronzu. Ljubomir Lacković stvaralački razmišlja na temu pokreta i nemira, večite nestalnosti i tenzije, koji karakterišu i  ljudsku sudbinu . Njegov vajarski uobličen odgovor je da je ravnoteža privremena i da se celina stalno dovodi u pitanje.

Ljubomir Lacković živi i radi kao likovni pedagog u Zemun Polju ( 1955.), član je ULUS-a, ULUPUDS-a, značajne likovne komune „ Kej”. Dobitnik je jednistvene Prve nagrade na Pariskoj svetskoj izložbi 2005. godine. Učesnik je mnogobrojnih izložbi.

Branka Milutinović, dipl. istoričarka umetnosti i kustos

0 0 glasova
Ocenite ovaj post
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare