Izložba grafika Nadežde Markovski u Staroj kapetaniji

0
405
zemun

Nadežda Markovski,  diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, gde je trenutno na doktorskim studijama. Izlagala je na više samostalnih i grupnih izložbi, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Bavi se pre svega grafikom. U Zemunu se u galeriji  “Stara kapetanija” predstavila krajem jula izložbom grafika „Između prizora prirode i arhitekture”,  rađenih u tehnici duboke štampe, kombinaciji bakropisa i akvatinte.

Stvoreni slikarski prostor, osobeni slikarski realitet ispunjen je neobičnom tišinom “ispražnjenih” površina punih svetlina i tamnina, koju remeti nemir geometrijskih formi sačinjenih od spleta linija, koje iako apstraktne bude različite asocijacije. Prisutni su koloristički segmenti kontrastnih boja pre svega plave crvene, žute, ali koji grade i  usklađene različite skale tonova. Njena slike odišu jednostavnošću, odbacivanjem svega nepotrebnog, katkada se čini da je prostor monoton, sveden, bez razmetljivosti, ali sve počiva na zakonima osobene uravnoteženosti.

Nazivi dela ,koji su veličine 50x60cm, kao ” Jang, Jing”, “Uzemljenje”, ” Plush 1″,”Širom zatvorenih očiju”, “Mikrokosmos”,” Kišni dan”,” Slagalica” otkrivaju, čini se, savremeni urbani pejzaž današnjice u čijoj se žurbi izgubila vedrina, gde se oseća usamljenost, odsustvo prirodnosti distopije sa jedne strane, ali sa druge strane, , to su i harmonični  predeli sećanja,moguća ostvarenja želja, snova,povratka prirodi, utopije.

Umetnica je bila inspirisana zdanjima Fridriha Hundertvasera, koji spaja arhitektonske i organske elemente.

Autor: Branka Milutinović, istoričarka umetnosti 

0 0 glasova
Ocenite ovaj post
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare