Izložba jeleka od metala Jelene Babić u Etnografskom muzeju

0
547
zemun

Na izložbi pod nazivom ” Odraz tradicije” u Etnografskom muzeju koja traje od 2. do 30 juna umetnica Jelena Babić predstavila se sa 20 jeleka. Jeleci koje radi su savremeni jeleci.

Svaki jelek je individualizovan, drugačiji, Pojedini jeleci su transparentni dok drugi imaju izgled oklopa. Materijali koje koristi za jeleke su žica, šponja i drugi metalni otpadi u kombinaciji sa tekstilom ili somotom. Ornamenti koje na jelecima ostvaruje su raznolikih formi – zvezdasti, elipsasti, …

U njima se uočava vizuelna igra, osoben ritam. Umetnica je savladala tehnike sečenja metala koje inkorporira u osobenu obradu jeleka. Zanimljiv je pristup problemu upotrebe otpadnog materijala u njenom radu i kako nešto što je izvan umetnosti uvodi u proces umetničkog oblikovanja. Umetnica nastavlja svoje stvaralačke eksperimenate od 2004.god kada pronalazi inspiraciju u narodnoj nošnji, ali i tendencija koji se uočavaju u njenim svetlosnim instalacijama, koje su se mogle videti na izložbi u galeriji ” Singidunum” 2012.god.

Jelena Babić je rođena u Zemunu. Radi kao grafički dizajner. Jelena Babić je član ULUPUDS-a i Društva likovnih i primenjenih umetnosti Zemuna. Diplomirala na beogradskom Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna, na Odseku tekstila. Izlagala je na više samostalnih i grupnih izložbi.

Branka Milutinović, kustoskinja i dipl. istoričarka umetnosti

0 0 glasova
Ocenite ovaj post
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare