Izložba “Kapije Zemuna i Beograda„

0
783
zemun

Ako uveče prošetate kejom do Umetničke galerije „ Stara kapetanija „ iznenadiće Vas prijatno unutrašnje osvetljenje slika – objekata članica ateljea „Kolorit”, koji su postavljeniu okviru izložbe „Kapije Zemuna i Beograda„ povodom  Dana žena. (od  8. do 19.marta).

Autorke radova su:  Vesna Đurić, Zorica Katić, Ružica Kukiž, Branka Kanački, Dragica Mišković, Marija Kuzmanović, Svetlana Anić-Ognjenović . Teme njihovih radova su kapije Zavičajnog muzeja, Zmaj Jovine, Negoševe ulice u Zemunu, Patrijaršije, Kapetan – Mišinog zdanja, Kalemegdana, ali i drugih građanskih kuća. Detalji dekorativne plastike, zidovi, dvorišta čine celinu sa predstavama kapija iz perioda od srednjeg veka do XIX i XX veka.

Radovi su izrađeni prevashodno u  tehnici slikanja specijalnim bojama na svili, ali i pomoću kanapa,  na crepu .  Profesorka pod čijim su mentorstvom su autorke radile je umetnica Marija Sarez-Takač, članica ULUPUDS-a ,  poznata po izradi tapiserija, koja je za svoj umetnički doprinos dobila Nagradu za životno delo. Izložene slike su tonski ujednačene, veštog crteža , a stil ide od imperesionističkog,ekspresije, apstrakcije do nadrealnog.

zemun

Svaka pojedinačna kapija, ili njen detalj nose tajnu u sebi, osobeno značenje u svakodnevnom ili znak u „ carstvu znakova”  kako to ističe francuski teoretičar Rolan Bart. Kapije otkrivaju osećanja koja vraćaju u prošlost to su t.z.v ejdetske slike, ali su i simboli novog sleda događaja i mogućnosti. Autorke na svoj likovan način čuvaju i oživljavaju kulturno nasleđe Zemuna i Beograda, autentičnost i jedinstvenost duha mesta.

Branka Milutinović, dipl. istoričarka umetnosti i kustoskinja      

0 0 glasova
Ocenite ovaj post
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare