Izložba ” Moj Zemun “Jelene Bibić u galeriji ” Ikar”

2
687

U galeriji Doma vazduhoplovstva ” Ikar” 21. aprila otvorila se izložba slika, crteža i grafika Jelene Bibić koja traje do 9. maja.

Naziv izložbe je “Moj Zemun” i upućuje na glavnu temu njenih radova – gradski pejzaž. Jelena Bibić se predstavlja slikama u ulju i akrilu na platnu, grafičkim listovima u tehnici linoreza i bakroreza i crteža u tuš tehnici.

Dominiraju motivi Milenijumske kule na Gardošu, Nikolajevske crkve, Gajeve ulice, čamaca na Dunavu. Koristi plave, crvene, okeraste i sivkaste nijanse. Detalji kao što su bunari, bicikli, stare fasade, krovovi, čamci, uske ulice, ljudi okrenuti leđima doprinose stvaranju jedne atmosfere osobenog poetskog realizma gde prizori imaju onakav izgled kakav im daje naša duša.

Zapažena kompozicija, ulje na platnu , pod nazivom “Orao i kula”, je nastavak umetničinih preokupacija pticom koju je do sada predstavljala na jedan ekspresivan način. Biće zanimljivo pratiti dalji razvoj slične ikonografske tematike u njenim narednim izložbama.

Umetnica iznenađuje, predstavljanjem grafičkih otisaka linoreza i bakroreza, koji zahtevaju tehnička znanja i snažnu ruku. Njihova izrada tera umetnika na pročišćen izraz, izbegavanje naracije, nepotrebnih detalja radi sklada celine. I u grafici, Jelena otkriva zainteresovanost za predmet i prostor u tri demenzije, ali opet obeleženo lično doživljenim prostorom, kao i u slikama. I samo korišćenje ovih autentičnih grafičkih tehnika, koje gube trku pod uticajem digitalnih tehnologija, uklapaju se u slikarkin intimni svet doživljaja jednog starog grada, i večitu čovekovu zapitanost nad suštinom života, svrhom čovekovog bitisanja.

Jelena Bibić , je član umetničkih udruženja ULUS-a i ULUPUDS –a, pored galerije “Ikar” u isto vreme izlaže i na velikoj prolećnoj grupnoj izložbi u galeriji ” Stara kapetanija”.

Branka Milutinović, kustos i dipl. Istoričarka umetnosti

0 0 glasova
Ocenite ovaj post
guest
2 Komentara
Stariji komentari
Novi komentari Najviše ocena
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Svetozar

Svaka cast Jelena!

Sinisa

Drago mi je sto volis Zemun i sto si toliko posvetila slika nasem Zemunu.