Izložba slika Željka Đurovića u galeriji ULUS

0
688
zemun

Izložba slika Željka Đurovića otvorena je  30. novembra, a traje do 13.decembra u galeriji ULUS u Knez Mihailovoj ulici.

Željko Đurović  pripada krugu zemunskih slikara fantastike poznatih i u regionu, kao što su i Sergej Aparin i rano preminuli Željko Tonšić.

Na slikama Željko Đurović predstavlja ženske likove iz mašte.  Siguran crtež, bogat i intenzivan kolorit, komplementarnih kombinacija su karakteristike njegove umetnosti. Najčešće radi u tehnici ulja na platnu. Svojom slikarskom četkicom je u potrazi za večnom lepotom, i u tom smislu lepota žene je samo naizgled dovršena u slici, a već u svakoj novoj umetnik je iznova traži. Za njega je lepota misterija života.

 

Kada se posmatraju Željkova ostvarenja dobija se utisak  ulaska u jedan bajkovit, čulan narativ, sa puno detalja , motiva iz sveta  animalistike, morske i kopnene flore. Umetnik je i  iskusan grafičar ( koristi tehniku mecotinte, linoreza, duboke štampe na cinkanim pločama ), kao i ekslibrista.

Željko Đurović ( 1956. , Danilovgrad) je završio postdiplomske studije na Fakultetu  primenjenih umetnosti u Beogradu, i radi kao vanredni profesor na  FILUM-a u Kragujevcu, gde predaje predmet slikanje i crtanje. Član je ULUS-a ,  i drugih evropskih udruženja umetnika. Iza sebe ima veliki broj izložbi u zemlji i inostranstvu.

Branka Milutinović ,dipl.istoričarka umetnosti i kustoskinja

0 0 glasova
Ocenite ovaj post
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare