Izložba slikara i grafičara Vojislava Perovića u galeriji Stara kapetanija

0
567
zemun

U galeriji ” Stara kapetanija” u sredu , 17.avgusta u 19h biće predstavljena izložba grafičkih rešenja i pormocija monografije

” VOJISLAV PEROVIĆ GRAFIČKO OBLIKOVANJE ” autora Ivana Radosavljevića. Vojislav Perović ( 1942 – 2013) je bio akademski slikar – grafičar koji je sa Rankom Grubačem uradio niz naslovnih strana časopisa ” Ekonomka politika ” i časopisa ” Čelik ” od osamdesetih godina prošlog veka do početka XXI veka.

Za oglas za  “Tvornicu Automobila Maribor” dobija najviša strukovna priznanja, a takođe su mu zapaženi grafička rešenja za obeležavanje robne marke ” BIP ” ,  ” Nikšićko pivo “,  ” Železničko transportno preduzeće Beograd “,  ” Makedonijatabak ” i dr. Vojislav Perović je imao smisao za detalj, osećanje materije i delikatno postavljanje boja u potrazi za najboljim rešenjem  kompozicije. Njegov dizajnerski rad obuhvata čitavu jednu epohu, grafički znak  se tumači kao “značenje”, a ne samo kao način predstavljanja.

Predstavljanje grafičkog rada Vojislava Perovića  je u sklopu veoma posećene izložbe akvarela istoimenog autora pod nazivom  „ Voda” koja je otvorena 11 .a trajaće do 21.avgusta.  Motivi akvarela su Sava, uzvodno od Ade Međice, nastalih od 26. novembra 2006. do 16. Januara 2007. godine.

Vojislav Perović rodjen je na Goliji , Zaljutnica kod Nikšića, a završio je poznatu Srednju umetničku školu u Herceg Novom, i Akademiju primenjenih umetnosti u Beogradu 1967.godine.

Najznačajniju izložbu ” Akvareli” imao je 2000. godine u ” Galeriji Beograd ” na Kosančićevom vencu u Beogradu. Slikao je motive Kalemegdana, Starog jezgra Zemuna, Lido, Dubrovački arhipelag ( Cavtat ), poluostrvo Sveti Stefan, a otkriva se i kao tanani majstor pastela.

Branka Milutinović, kustoskinja i dipl.istoričarka umetnosti

0 0 glasova
Ocenite ovaj post
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare