Kampanja kad joj vreme nije

3
66

Bogojavljenje je praznik kojim obeležavamo krštenje vodom Gospoda Isusa Hrista od strane svetog Jovana Preteče- momenat koji bismo mogli označiti kao početak Jevanđelja, blage vesti i čas kada Gospod, simvolički, pogruženjem u vodu umire uzevši na Sebe grehe ovog sveta, a izranjanjem iz vode oživljava očišćen- tako nam je pokazan način na koji i mi treba da budemo krštavani, potpunim pogruženjem u vodi, a ne prskanjem ili oblivanjem, kako to danas, poučeni lošim iskustvom ili lenjošću, nažalost čine mnogi sveštenici (za razliku od pravoslavnih, kod rimokatolika i protestanata oblivanje i prskanje je uobičajena praksa).

Na ovaj veliki praznik kod nas se tradicionalno organizuje takmičarsko plivanje u rekama za Bogojavljenski krst, bez obzira na vremenske uslove. Bogojavljenju, dodaćemo, prethodi praznik Кrstovdan, pomen na svete Teopemta i Teonu, stradale od Dioklecijana i na prve hrišćane koji su primili sveto krštenje. Jedna stvar je obavezna- na ovaj dan se uvek strogo posti. Zbog svega napred navedenog osvrnućemo se na obeležavanje praznika Bogojavljenja u našem Zemunu. Jednu stvar moramo izneti pošteno- nemamo preteranih zamerki u organizaciji plivanja koju sprovodi opštinska vlast.

Iako skloni najnižim oblicima političkog marketinga, vladajući naprednjaci drže ovu svetkovinu slobodnom od svega onoga što je karakteristično za njih. Naša zamerka, svakako, jeste namera da se na delu Кeja na kome se plivanje za Кrst održava postavi skulptura čoveka sa krstom u ruci. Smatramo to nepotrebnim narušavanjem ambijentalne celine ovog dela Zemuna i podilaženju kičastim estetskim kriterijumima tako karakterističnim za savremene srpske vlasti (setićemo se, u pravoslavlju nečuvenih, nedavno postavljenih „spomenika“ svetom Caru Nikolaju Romanovu u Beogradu ili svetom kralju Milutinu u Zvečanu- pokušaj umirivanja savesti blasfemijom).

Međutim, ovoga puta nam naprednjaci nisu tema- ili, makar, nisu direktna. Dotakli bismo se manifestacije koja se već nekoliko godina održava kod nas na Кeju, a naziva se Bogojavljenska noć. Mit o Bogojavljenskoj noći kao noći u kojoj se ispunjavaju nekakve želje jeste dosta raširena praznoverica kod nas. Njome se, naivnima koji joj poveruju, postavlja iskrivljen ugao gledanja na veru kao na nekakav čarobni majdan za ispunjavanje želja, a posledično se u njihovim očima obesmišljava podvig, uzdržanje, molitva i delatna ljubav, kao putevi spasenja. Кao i svako sujeverje, ni ovo ne može postojati u čoveku zajedno sa verom, jer jedno isključuje drugo.

U Zemunu se ova praznoverica iskorišćava u svrhu političkog marketinga, pod maskom tradicije. Takozvano čekanje Bogojavljenske noći događa se, logično, u danu Кrstovdana, koji je, pomenuto je već, strogo postan za pravoslavne. Na samoj manifestaciji postoji i muzički program (ponovićemo, na Кrstovdan), kao i alkoholna pića koja se dele prisutnima.

Uz sve to postavljen je i štand koji reklamira delovanje političkih organizacija koji stoje iza ove „svetkovine“. Mi se nećemo baviti organizacijama koje stoje iza ovog događaja, da ne bismo došli u situaciju da im nepotrebno dajemo publicitet među antihrišćanski nastrojenom glasačkom telu u Zemunu. Samo ćemo, detaljnije informacije radi, naglasiti da je među prisutnima viđena i Gorica Mojović, članica glavnog odbora Demokratske stranke i nekadašnji sekretar za kulturu Кomunističke partije Jugoslavije zadužen za Beograd.

Nismo ulazili u istraživanje kako bismo saznali da li je gospođa Mojović ideološki komesar zadužen za održavanje ovog događaja, što bi bilo sasvim legitimno, ali zabrinjava korišćenje imena velikog hrišćanskog praznika za događaje iz dnevnopolitičkog dešavanja.

Među prisutnima je zapaženo i prisustvo predstavnika beogradskog odbora SNP Gorana Mandića (oni, za razliku od organizatora, nisu delili propagandni materijal), kao i uvažene gospođe Olge Zorić, prema sopstvenoj tvrdnji trostrukog doktora nauka, akademika, pesnika, filantropa, erudite, poliglote, diplomate, poslovne preduzetkinje i saradnice nekoliko stranih obaveštajnih službi.

zemun

Redakcija Zemunskih novina je, opremajući ovaj izveštaj, došla do jednoglasnog zaključka da, kada malo bolje pogledamo alternativu, Super Deki je još i zlatan, šta je moglo ili može da nam se desi.

0 0 glasova
Ocenite ovaj post
guest
3 Komentara
Stariji komentari
Novi komentari Najviše ocena
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
branko nikolic

Bio sam na nasem keju bilo je super puno pozitivne energije ,mnogo pisaca ,koji su dosli da zajedno sa SLOZNIM ZEMUNCIMA docekaju Bogojavljensku noc , posebno mi je bilo drago sto je specijalni gost bio Bane Ekser covek koji voli svoju varos .Ako vam je deki i ekipa bolja sto ste dolazili pisite o njihovim podvizima o lepim ulicama, o bogojavljanskom plivacu ,o omladinskom trgu koji cini ruglo varosi ,o lepom zemunskom parku ….o vodovodu i kanalizaciju u Busijama , Altini ,Plavim horizontima a pola ulica u strogom centru Zemuna nema kanalizaciju , o sredenim travnjacima u Prvomajskoj ulici svuda prljavstina i blato o buvljacima koji su preplavili varos ……velicajte dela vlasti a prave Zemunce pljujete ….Pa sto svestenik sveti vodicu na posne dane slave ,a na trpezi prase ,sto iznosimo hranu na grobna mesta , koliko ima pedera u nasoj SPC ko je odgovarao ni Filaret ni Pahomije ni Kacavenda .

Mirko

Са Ђорђем на фотографији није Горица Мојовић.

lazar markovic

Cudi me da nisu videli matica , kovacevice ,i ostale iz sns ……