Kolo, ali grnčarsko na keju

0
74

Maštovita izložba keramoskulpture umetnice Sanje Sremac može se videti u galeriji ” Stara kapetanija” do 18.oktobra. Za posetioce će se organizovati besplatna kreativna keramička radionica na grnčarskom kolu 10.oktobra u subotu, od 12 do 14h.

Na izložbi se uočava raznolikost formi keramičkih radova nastalih pomoću keramičkog kola i iz ploča. U njih su vešto uklopljeni ekseri, staklo, šrafovi, prirodna kost i kosa. Žica, baterije, ogledalca takođe su vidni u radovima. Bodlje, kružni volumeni otvaraju posmatraču čitav jedan likovni svet koji asocira u rasponu od šaljivog do opominjućeg.

Umetnica Sanja Sremac, poznata umetničkoj javnosti je višestrana : pored keramike, bavi se dizajnom, vajarstvom i fotografijom. Keramika je bliska vajarstvu i to se uočava na njenoj izložbi. Svaki volumen njenih keramoskulptura traži svoj prostor, a opet radovi likovno komuniciraju čineći od izložbe ujednačenu vizuelnu celinu. Volumen, trodimenzionalni i značajan aspekt likovnog dela, zahteva obilazak tog dela sa svih njegovih strana.

Kamenina, koja sadrži u sebi kaolin, kvarc i glinu je materijal koji se često koristi za izradu keramoplastike. Ona je ovde oplemenjena pored onoga što umetnica nađe oko sebe i kolorističkim akcentima, pre svega crvene, plave boje. Sanja Sremac ovom izložbom pomera granice sopstvenog izražajnog sredstva , ispitujuči granice izdržljivosti materijala. Rad na ovoj izložbi zahtevao je puno strpljenja, tehničke preciznosti i kreativnosti. Na izložbi se može videti i veća instalacija okačena na zid galerije koja upućuje na umetničinu originalnost, koja je primetna i u drugim radovima koji su puni kontrasta, kao i sam naziv izložbe – “Kontrasti”.

Sanja Sremac,slikarka i keramičar, rođena 1969. godine u Beogradu. Diplomirala Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu. Član je ULUS-a , ULUPUDS-a, učestvovala na preko 200 stotine kolektivnih izložbi i desetak samostalnih izložbi. Vodi radionicu keramike ” Glinardino” za decu i odrasle.

Autor : Branka Milutinović , istoričarka umetnosti

0 0 glasova
Ocenite ovaj post
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare