KONAČNO! Plavo-zeleno stepenište na Кalvariji

2
690

Stepenice koje vode do Kalvarije u Zemunu, ovog proleća postaju turistička atrakcija po ugledu na one iz svetskih metropola – osim što su obojene u bojama ove opštine, na njima će biti ispisana imena najpoznatijih žitelja!

Višemesečna borba Zemunca Nenada Hegediša da dobije odobrenje da sredi staro stepenište na Кalvariji konačno je uspela. Čim mu je opština dala „amin” da može da ulepša stepenice, desetočlana ekipa entuzijasta prionula je na posao i simbol Кalvarije počela da farba zelenim i plavim bojama.

Umetnica Nataša Čulina uveliko na njima ispisuje imena najznamenitijih Zemunaca po izboru hroničara Branka Najholda, koji su potvrdili i članovi fejsbuk grupe „Zemunci za stepenice”.  Tako će se poštovanje ukazati matematičaru Milošu Radojčiću, glumcu Milošu Žutiću, fudbaleru Siniši Gajinu, pijanistkinji Lidiji Bizjak… Na jednoj od 128 stepenica biće i obeležje legendarnom gradonačelniku Beograda Branku Pešiću, koji će, ako se ostvari inicijativa Udruženja učesnika ORA i „Politike”, od sledeće godine dobiti i nagradu sa svojim imenom.

Za Hegediša nema odmora, posebno nije bilo predaha dok je trajao „administrativni rat” sa opštinom Zemun koja nikako nije davala dozvolu za ovaj poduhvat. Radeći „na crno”, on i njegovi saradnici satima su drugovali sa čeličnim četkama kojima su skidali pedesetogodišnje naslage blata. Tada su „ilegalno”  u plavu i zelenu obojili samo jedan stepenik na kome su napisali ime svoje grupe „Zemunci za stepenice”.

– Bio sam rešen da na svoju ruku ulepšam ovo stepenište i ako mi opština ne da odobrenje. Nadležni su se ipak usmeno saglasili da možemo da nastavimo radove. Sudeći po reakcijama ljudi koji nam dok radimo svakodnevno prilaze, nude pomoć i čestitaju na ideji, siguran sam da ne bih imao problema ni da sam nastavio da radim bez dozvole. Niko ne bi želeo da prijavljuje policiji inicijativu čiji je cilj ulepšavanje našeg Zemuna – objašnjava Hegediš.

Sada kada je sve po propisu on očekuje da će stepenište biti gotovo za dve do tri nedelje.

– To ipak neće biti kraj našeg rada. Želimo da učinimo da ovo mesto postane jedna od turističkih atrakcija Zemuna. Najhold će držati predavanja o ljudima čija smo imena napisali, a planiramo da postavimo i jednu ogromnu tablu sa koje bi svako ko prođe ovuda mogao da sazna nešto o životima najznačajnijih Zemunaca. Ovde ćemo organizovati i sportske manifestacije, kao što je na primer trka uz stepenice, a planiramo i postavljanje različitih izložbi – najavljuje Hegediš.

Autor: Ana Vuković

0 0 glasova
Ocenite ovaj post
guest
2 Komentara
Stariji komentari
Novi komentari Najviše ocena
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
bajkoviti evroPAJAC

Što se tiče postupka mladih Zemunaca Nenada Hegediša, Nataše Ćuline i ostalih mladih Zemunaca koji su im pomagali u ovoj akciji mogu samo da kažem “Kapa dolle i duboki naklon, do zemlje” Postupak je za svaku pohvalu. O zemunskim opštinarima ovog puta neću reći ni jednu reč.

Nemanja Pipal

Akcija za pohvalu 🙂
Lepo bi bilo da organizujete akciju čišćenja smeća pored i oko stepenica, zatim u šumici…
Naravno u saradnji sa zelenilom i čistoćom, možda da se postave kante za smeće…