Kristali sreće u Kuli

0
86

Svetleća instalacija od oniksa privlačila je pažnju posetilaca. Oniks je dragi kamen za koji se veruje da oslobađa od tuge, donosi sreću i prepoznavanje lične snage pri savlađivanju raznih izazova u životu. Pomenuti rad “Onylite”  je simbioza između umetnosti i industrijskog dizajna, kojom upravlja kompjuter, tako da  posmatrač korišćenjem odgovarajućeg programa može menjati boju i intenzitet, prema svom doživljaju atmosfere. Ovo ostvarenje je bilo  jedan od izloženih radova na međunarodnoj izložbi dela arhitekture pod nazivom ” Macro interiors” koja je održana od 6. do 13. novembra u Kuli na Gardošu. Svojim autentičnim ostvarenjima  predstavili su  se arhitekti su iz Srbije ( Beograda i Novog Sada ), Crne Gore, Hrvatske, Makedonije. Uočljivo je bilo prisustvo žena arhitekata i autorskih timova.

Neki od zapaženih autora na ovom mini – salonu arhitekture bili su: Monika Štiklica, Jelena Atanacković – Jeličić, Ivana Miškeljin , Dejan Ecet , Stanislav Grgić,  Radomir Kojić , Marko Todorov ,Tatjana Šolević, Vesna Bošković,  ,  Nikola Crevar , Elena Ikonomov.

Na ovoj izložbi predstavljeni su veći, ali i manji projekti  u vidu fotografija na panoima. Teme  predstavljenih radova bile su : zgrada  univerziteta, rešenje trgova , marketa, muzeja, dečjeg teatara, poslovnice za mobilnu telefoniju, privatnih kuća, apartmana, kafića , šopova, spa -centra, opštine, vinarije, dizajni kreveta , stolica i dr.

Arhitektura je i realnost i vizija. Materijalizovana  smislena struktura, “Kuća umetnosti”, koja “proizvodi” i “troši” prostor menjajući ga u susret potrebama čoveka.

Arhitektonska dela uključuju urbanizam prostora i oblikovanje enterijera, gde je odnos između unutrašnjeg i spoljašnjeg  bitan.  Oni su vizuelni identiteti  života lokalne zajednice koji otkrivaju estetski, društveno-ekonomski, tehnološki, ekološki aspekt datog vremena i prostora.

Na izložbi su bili zastupljeni različiti graditeljski izrazi koji su činli jedinstveno iskustvo, a najvažnija je razmena ideja sa mogućnošću neke buduće kulturne saradnje.

Pohvalno je pravljenje ovakvih izložbi arhitekture , zato što razvijaju kreativnost, građenje kritičkog mišljenja , osećaja za uočavanje trivijalnih, ali i izbalansiranih vrednosti u gledanju arhitektonskih projekata, kao i interesovanja za umetnost i kulturu.

Autor: Branka Milutinović, istoričarka umetnosti

0 0 glasova
Ocenite ovaj post
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare