Kuća porodice Marković

1
98

Zgrada na uglu ulica Gospodske i Magistratskog trga u Zemunu, podigao je grčki trgovac Dima u 18. veku, a rekonstruisana je 1801. godine.

Kuću je od njega kupio čuveni trgovac Miloš Urošević, od čijih je naslednika, 1870. godine, zgradu kupio Stevan Marković, gradonačelnik Zemuna. U poslednjem svetskom ratu stradala je od bombardovanja, obnovom kuće posle bombardovanja delimično je narušena prvobitna zatvorena kompozicija.

Kuća se i danas nalazi u vlasništvu porodice Marković. Sprat i dvorišni deo zgrade se koristi za stanovanje a u poslovnom prostoru koji se nalazi u prizemlju zgrade smešteni su osiguravajući zavod, kafana, i tri manje prodavnice. Fasada i krov su rekonstruisani 2010. godine tako da je zaustavljeno dalje propadanje ovog spomenika kulture.
Kuća sa pravouganim dvorištem ima sve odlike bogatih građanskih kuća starog jezgra Zemuna sa prelaza iz 18-tog u 19-ti vek.

Dvotraktnog je tipa, sa podrumom, prizemljem i spratom. Zidana je opekom sa krečnim malterom. Oblikovana je u duhu baroka sa elementima ampira. Oblikovanje zgrade je postignuto raščlanivanjem fasade plitkom dekorativnom plastikom izvedenom u malteru. Zidna platna podeljena su soklom, horizontalnim vencem koji markira međuspratnu konstrukciju i krovnim vencem klasične profilacije. U vertikalnom smislu, zidno platno razvedeno je pilastrima. U dvorištu fasada je razvedena kolonadom u prizemlju, koja nosi zatvoreni hodnik sprata.

0 0 glasova
Ocenite ovaj post
guest
1 Komentar
Stariji komentari
Novi komentari Najviše ocena
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Marija Nilsson rodjena Markovic

Puno me je obradovao ovaj clanak o nasoj kuci.