Lastavice ponovo sleću

0
83

U galeriji ” Stara kapetanija” do 3. aprila mogu se videti dečiji radovi iz zemunskih osnovnih škola. Juče je na otvaranju izložbe najavljeno da galerija prima prijave za besplatne kreativne radionice za mlade koje će se u galeriji održavati tokom cele godine, a pod pokroviteljstvom Sekreterijata za sport i omladinu Uprave grada Beograda..

U martu mesecu, puno dece dođe u galeriju ” Stara kapetanija”, poput lastavica, prvih vesnika proleća, koje doleću na strme obale većih reka posle zime. I logotip galerije, koja se nalazi pored Dunava, je lastavica raširenih krila i račvastog repa. Već 22 godinu, deca učestvuju u smotri ” DELIS ” ( ” Dečije likovno stvaralaštvo osnovnih škola Zemuna ” ) koja je nastala na inicijativu Društva likovnih pedagoga Zemuna i nastavnika Milana Ignjatovića. Tu se mogu videti radovi učenika 10 zemunskih osnovnih škola, koji se u galeriji druže uz svoje nastavnike. Većinom su to radovi u temperi, olovci, grafici, ali i vajarski radovi, mozak, papir maše. Predstavljena ostvarenja su nastala su na časovima likovne kulture, u likovnoj igri, koja je slična letu ptice, spontana i neposredna, stvaralačka , ne unapred promišljena, postavljena i data.

Radovi na izložbi predstavljaju godišnji likovni presek rada škola koji više otkrivaju likovne potencijale mladih, nego što imaju nameru da klasifikuju, valorizuju. Posetioci galerije mogu da po svom nahođenju da obiđu izložbu i komuniciraju sa mnoštvom likovnih radova, kao mogućim iskustvima kroz koje se uči o likovnim odnosima i kreativnostima. U osnovi dečjih radova je ljubav prema umetničkoj igri koja oplemenjuje, ona večna, kao kod para lastavica koji kad se nađu da sviju gnezdo ostaju zajedno do kraja života.

Autor : Branka Milutinović

0 0 glasova
Ocenite ovaj post
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare