Lepše je sa kaligrafijom

0
79

“Rukopis” je naziv programa iz oblasti kaligrafije koji je osmislila umetnica Silvana Ručnov, a koji će se održati 14. i 15. novembra u galeriji “Stara kapetanija”. Cilj radionica je da učesnici bez obzira na uzrast, imaju mogućnost da poprave svoj rukopis i upoznaju kaligrafiju. Program “Rukopis” je samo jedan od programa kaligrafske škole Silvane Ručnov koja postoji već više od petnaest godina.

Kaligrafija je lepo pisanje, krasnopis i sastavni je deo kulturnog nasleđa svakog naroda. Kaligrafija je umetnost estetike slova.Silvana Ručnov je zapažena kaligrafkinja, koja je učila od profesora Aleksandra Dodiga, jednog od najeminentnijih zemunskih umetnika starije generacije. Silavna Ručnov na svojim izložbama i radionicama predstavlja različite stilove pisama, ( runsko , glagoljičko, ćirilica,kinesko , arapsko, vinčansko, ogam irsko pismo…) Najstarije pismo na svetu mesopotamsko klinasto pismo ima sličnosti sa vinčanskim pismom praistorijske neolitske civilizacije koja se razvijala oko naših podunavskih krajeva u periodu od 6000 do 3500 godine pre nove ere, sa centrom u Vinči i čiji su ostaci pronađeni u Zemunu.

Za dobrog kaligrafa kao što je Silvana Ručnov važna je laka i precizna ruka, oštro oko, koncentrisanost i smirenost. Na primer , pre pojave štampe u XV veku pisari su se zvali dijaci i umnožavali rukopise prepisivanjem. Dijak Gligorije je u XII veku napisao staroslovenskom ćirilicom poznato Miroslavljevo jevanđelje za kneza Miroslava, Nemanjinog brata u Humu ( Hercegovina ) i ukrašeno je sa tri stotine stilizovanih minijatura i inicijala, u boji i zlatu. Silvana svoje tekstove, često mudre misli – citate transponuje uspešno na zadatu površinu beline papira, a linija joj je osnovni element likovnog izražavanja kojom čvrsto obrubljuje zabeleženo. Koristi prave ili krive linije, različite dužine i različite debljine. Intervali, to jest simetrični razmaci između ispisanih znakova, simbola, ideograma, karaktera, slova doprinose lepoti nastale kompozicije. Taj ostavljeni trag kretanja pisaljke, najčešće trščane, ili čeličnog pera, ali i četkice nije samo tehničke prirode, nego i likovne, pa i filozofske. U svom radu često koristi “vodenu” akvarelsku tehniku, te su joj radovi obojeni. Tako nastala kaligrafska tvorevina ima u sebi smiren, ili ekspresivan likovni doživljaj. Upravo taj individualan likovan pristup izdvaja Silvanu od ostalih kaligrafa, ona u svom radu spaja veštinu kaligrafije i slikarstvo. Umetnica ispisuje nove celine tekstova sa bogatstvom sadržaja i detalja, oni, čini se, izviru poput reke, reka je tu ispred nas, a gotovo nemoguće obuhvatiti je, baš kao i Silvaninu beskonačnu kreativnu igru.

Ono što je potrebno da se ponese na radionice programa “Rukopis” je grafitna olovka ili naliv pero, rad u grupi je individualan, a atmosfera na časovima je veoma prijatna.

Silvana Ručnov je završila Akademiju lepih umetnosti u Beogradu, i član je ULUPUDS –a, značajnog umetničkog udruženja od koga je 2011. godine dobila priznanje za svoje stvaralaštvo. Organizovala je mnoge samostalne i grupne izložbe. Živi u Zemunu.

Autor : Branka Milutinović, istoričarka umetnosti

0 0 glasova
Ocenite ovaj post
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare