Moja zemunska kartica – vaša članska karta u SNS

3
880
zemun

Možda ste već član?

Građani Zemuna su, negde pred izbore, dobili priliku da popunjavanjem aplikacije u šalter sali opštine Zemun postaju vlasnici kartice sa kojom, prema tvrdnjama opštinskih vlasti, ostvaruju popuste u različitim privrednim subjektima na teritoriji Zemuna.

”Ovaj projekat smo započeli sa idejom da unapredimo lokalni ekonomski razvoj i podignemo kupovnu moć građana. ‘Moja zemunska kartica’ dostupna je svim građanima Zemuna. Vodili smo se potrebama naših sugrađana i obezbedili popuste na različite sadržaje. Pozivamo sve zainteresovane građane da dođu u šalter salu opštine Zemun popune formulare, preuzmu ‘Moju zemunsku karticu”, i nakon toga uživaju u svim benefitima koje smo za njih obezbedili”, rekla je načelnica Uprave GO Zemun Nataša Đukić.

Jedan od sagovornika Zemunskih novina, a radnik GO Zemun, jedan je od prvih korisnika ove kartice. Prema njegovoj tvrdnji, doživeo je neprijatno iznenađenje kada je, na jednom od mesta koje je označeno kao davalac popusta, ostvari pravo koje mu je davala kartica- gotovo da je bio ismejan od radnika tog objekta. Odatle smo se i zainteresovali za priču o ovome- u razgovoru sa nekima od vlasnika preduzeća koja su (jedan broj njih i nerado, kako bi dokazali lojalnost naprednjačkim vlastima) prihvatila da budu partneri opštine u ovom projektu, saznali smo da oni uopšte nemaju ideju kako da praktično sprovedu preuzete obaveze, kako da zakonski proknjiže popuste koje su se obavezali da daju, te kako da sve to knjigovodstveno sprovedu a da ne uđu u finansijski prekršaj. Možda se zato desio slučaj sa našim sagovornikom koji je koristio karticu.

I pored velike reklame, Zemunska kartica nije postigla zapaženiji uspeh. Suštinski, njezin nastanak pred same izbore verovatno je, osim marketinške, imao i ulogu da prikupi jedan određeni broj podataka o građanima koji bi je koristili, kako bi to moglo da se upotrebi za korist vladajuće SNS na izborima. Budući da sami građani nisu pokazali preteranu zainteresovanost, kako bi se opravdalo samo pokretanje projekta počelo je “pumpanje” broja korisnika među članstvom SNS, a koliko je opštinskim vlastima stalo do toga da ova stvar bude uspešna govori i podatak da su svi zaposleni u opštini, bez sopstvenog pristanka, postali vlasnici kartice. Jedan broj njih, suočen sa svršenim činom- gotovom karitcom na sopstveno ime, usudio se da postavi pitanje pristupa njihovim podacima potrebnim za izradu kartice- jer su lični podaci građana, po zakonu, tajna, a u ovom slučaju neko im je neovlašćeno pristupio. Odgovor na “drskost” zaposlenih, koji su se usudili da postave pitanje zaštite ličnog integriteta bio je zapanjujuć: njih dvadesetak pozvano je na razgovor u SBPOК, gde su ispitivani o tome da li održavaju veze sa nekim iz redakcije našeg portala, te da li znaju ko nama dostavlja informacije koje se tiču rada opštinskih službi. Formalni povod za ovakvo maltretiranje nije bila kartica već, navodno, jedan od snimaka objavljenih na našem portalu.

Jedan od zaposlenih koji su bili na ovom brifingu u policiji dobio je otkaz nedugo potom.

Međutim, čak ni sve ovo napred navedeno nije previše pomoglo skromnom uspehu Zemunske kartice. Jer, Zemunci su čudna sorta- nije ih teško prevariti, čak ih, radikali i naprednjaci su to najbolje shvatili, nije teško varati godinama. Ali kada jednom shvate prevaru, onda to ne bude baš dobro po prevaranta.

Pa ćemo se mi strpeti dok ne shvate svi.

0 0 glasova
Ocenite ovaj post
guest
3 Komentara
Stariji komentari
Novi komentari Najviše ocena
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Mira

Konacno neko i ovo da objavi. Meni nisu hteli da prime u Amanu i Pink petrol u Zemun polju. Zvala sam opstinu Zemun i radnica koja je zaduzena za to mi je drsko rekla mora da je to do mene neka greska i rekli su da je moguce da sam dosla kad su istakali gorivo. Cist bezobrazluk! Kartica je odma zavrsila u kanti za djubre. Toliko o tome draga gospodo iz opstine.

Bora

meni kartica redovno prolazi u Amanu

Vladimir

Ako privrednici ne znaju “kako da zakonski proknjiže popuste koje su se obavezali da daju, te kako da sve to knjigovodstveno sprovedu a da ne uđu u finansijski prekršaj” onda ne treba ni da rade. Knjiženje se sprovodi veoma jednostavno. Knjiži se kao i svaki popust koji se daje u npr “Maksiju”. Smanji se knjigovodstvena vrednost REALIZOVANE ROBE a istovremeno se smanjuje i OSTVARENA RAZLIKA U CENI.
A da je kartica teška glupost – to je istina.