Nasilnim putem na vlast u Zemunu, a uz pomoć Šešelja na republici

17
752

Čekali smo do sada sa tekstom o izborima, jer smo želeli da baratamo zvaničnim podacima. Budući da se cela farsa sa izbornim procesom produžava do daljeg, mi ćemo izneti našu analizu na osnovu podataka koje posedujemo.

Dominantan utisak, kada su rezultati u pitanju, jeste ubedljiva pobeda Aleksandra Vučića i njegove SNS na svim nivoima. Na republici su, prema izveštajima, uzeli natpolovičnu većinu, a slična situacija je i na pokrajinskim i brojnim lokalnim izborima. Opštine koje nisu podlegle agresivnoj naprednjačkoj kampanji i koje su uspele da “sačuvaju čast” jesu Novi Beograd, Bosilegrad, Svilajnac, Pirot, Paraćin i, naravno, jedan od poslednjih bastiona slobode u Srbiji, opština Čajetina, čiji je bivši- budući predsednik pretrpeo neviđenu satanizaciju i pritiske od naprednjačkog režima. Dodatno, nova vest je da se radikali vraćaju u skupštinu Srbije, tako da možemo reći da je cirkus, sa kojim je ova institucija često poređena kod građana, sada potpun.

Još jedna stvar prilično intrigira- činjenica da Aleksandar Vučić tvrdi da je, citiramo, opozicija pokrala izbore nameštajući sebi cenzus za ulazak u parlament. Ovo bi, verovatno, bio prvi slučaj u istoriji parlamentarizma da, u režimu koji ima sve poluge moći, rasparčana i iscrpljena opozicija pokrade izbore. Naravno, i sam Vučić je svestan nesuvislosti ovakve svoje tvrdnje- međutim, njega nije ni briga šta će neko iole pametan da pomisli o tome. On se, ionako, obraća onim drugima, koji su njegovo biračko telo.

Zaprepašćuje strast kojom se režim i preko svojih eksponenata obrušio na, po procentu osvojenih glasova minornu, koaliciju DSS i Dveri. Preko režimskih medija se protura prava histerija kojom se pokušava skrajnuti ova koalicija, iako oni nisu jedini koji imaju osnovanu sumnju da su pokradeni. Naročito je zabrinjavajuće ponašanje Vojislava Šešelja, koji je sada definitivno skinuo sve maske sa lica i ogolio svoju ulogu poslušne palice svakog režima- njegova gostovanja po treš televizijama i izjave koje prenose tabloidi pravi su izlivi besa prema Dverjanima i DSS. Sve ono što Vučić misli, a ne izgovara glumeći političku korektnost, Šešelj izjavljuje potpomognut kompletnom režimskom medijskom mašinerijom.

Šešelj je u izbornoj noći objavio rezultate po kojima je koalicija DSS-Dveri imala 6,62 odsto, ali se nakon toga nije pojavljivao sa novim rezultatima sve dok Vučić nije izjavio da je SNS pokradena i da će SNS tražiti novo brojanje glasova, a Šešelj se indirektno saglasio sa Vučićem poslednjom izjavom jednim treš novinama. Izgleda da je i Vučić, kao nekada Milošević, dobio svog “omiljenog opozicionara” koji će biti poslušan pit bul što kidiše na neprijatelje režima.

U Zemunu je situacija prilično interesantna. Naprednjaci su osvojili 32 mandata, što je sasvim dovoljno za komotnu većinu, radikali 9, Dosta je bilo 6, socijalisti 5, DS 3, zeleni 1, koliko je osvojilo i jedino građansko udruženje Složni za Zemun i Batajnicu.

Rezultat naprednjaka, iako natpolovičan, pokazuje da su, pored svih resursa koje imaju, oni ispričana priča kada je Zemun u pitanju- imaju celih 7 odbornika manje nego u prethodnom sazivu. Radikali se ponovo vraćaju u SO Zemun sa više odbornika nego u prethodna dva mandata (sada su na listi imali i Zemunski pokret profesora Miše Кrstića, koji je, uz povratak Vojislava Šešelja bio značajan zamajac za radikalsku listu). Iznenađenje izbora je, svakako, pokret Saše Radulovića koji je u brojnim gradskim opštinama osvojio zavidan broj mandata. Ne možemo ništa dalje da kažemo o njima, budući da su aktivisti DJB potpuno nepoznati na zemunskoj političkoj sceni. Socijalisti su u značajnom padu, pa je očigledno da im je potreban jedan period u opoziciji, kako bi povratili poverenje biračkog tela, dok se demokrate dave u samrtnom ropcu političkog života. Zeleni, sa osvojenim jednim mandatom, ispunjavaju svoju ulogu i biće čvrsta podrška vladajućim naprednjacima.

Hteli bismo da posvetimo značajniju pažnju Složnima za Zemun i Batajnicu. Ovo je, ponovićemo, jedino autentično građansko udruženje Zemunaca koje nije povezano sa nekom političkom strankom. U pitanju je grupa entuzijasta koja je, eto, uspela da se glas običnih građana čuje u SO Zemun. Prvi na listi Složnih, Danilo Tvrdišić, diplomirani ekonomista (ali ne i kolega opštinskih funkcionera sa istim zvanjem, primedba autora) bio je i do sada jedna od velikih “kosti u grlu” zemunskih vlasti. Prema njegovim tvrdnjama, Složni su osvojili dovoljno glasova za minimum dva odbornička mandata, ali im je jedan oduzet zbog, navodno, pogrešnog proračunavanja po važećem sistemu. Interesantno je da je Zelenoj stranci, priča se, “nagurano” nedostajućih par desetina glasova za osvajanje mandata, onoga koji je oduzet Složnima. Prigovor koji je pravni tim ovog udruženja uputio Opštinskoj izbornoj komisiji nije usvojen. Ipak, to nije pomutilo zadovoljstvo našeg sagovornika i njegovih saradnika iz Složnih, zbog činjenice da će Zemunci konačno imati predstavnika u SO Zemun koji nije partijski organizovan.

Dodaćemo da su građani Zemuna pokazali i razvijenu političku zrelost, odbivši da glasaju za prevarantske i naprednjačke “lovac” liste, ostavivši ih ispod cenzusa. Ovde, pre svih, mislimo na “Кrajina u srcu”, ” Dosta je bilo korupcije, kriminala” i “Nijedan od ponuđenih odgovora” koja je imala manjinski cenzus koji, ni tako smanjen, nije uspela da “namakne”. Poslednja pomenuta lista, predvođena naprednjačkim junacima Nešom i Rašom sve vreme kampanje se predstavljala kao Zemunski pokret, dovodeći građane u zabludu, budući da je u ovom izbornom ciklusu registrovana GG “Zemunski pokret, prof Miša Кrstić” učestvovala na listi Srpske radikalne stranke i osvojila dva mandata.

Naravno, uz brojne nepravilnosti, zemunske izbore je obeležio svojevrstan skandal- na biračko mesto 84 u Batajnici, pred zatvaranje, upao je visokopozicionirani naprednjački funkcioner iz Zemuna (naš izvor nije mogao da potvrdi identitet ovog čoveka), razbivši tom prilikom kutije i oduzevši zgranutim članovima biračkog odbora, izborni materijal. Zapisnik sa ovog biračkog mesta je, prema tvrdnji našeg izvora, pronađen u obližnjem žbunju od strane policije, a deo materijala nedostaje. Predsednik biračkog odbora na ovom mestu je iz bio iz SPS.

Prema našim izvorima, SNS je postigao dogovor sa socijalistima da se ovaj incident “ispegla” bez ponavljanja izbora na BM 84 i bez podizanja tenzija. Nismo upućeni u detalje ovog dogovora, ali, po svemu sudeći, već pomenuti Danilo Tvrdišić će i u ovom sazivu biti usamljeni glas opozicije u SO Zemun. Želimo mu uspešan mandat.

0 0 glasova
Ocenite ovaj post
guest
17 Komentara
Stariji komentari
Novi komentari Najviše ocena
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Bojan Popov

LOPOVI SVI DO JEDNOG! A ŠEŠELJ JE IZGLEDA NAJVEĆI MEĐU NJIMA! Šteta za jedan takav intelekt, ali izgleda da je granica granica između genija i ludaka vrlo tanka, kada je u stanju da zarad Vučića i malo para izvodi svoje simpatizere da se sukobljavaju sa simpatizerima DSS-Dveri! Pa to je van svake pamet! Ali Vučić sada sprovodi taktiku zavadi pa vladaj i izgleda da mu uspeva! Zašto krijete da je ometanje i odvijanje demokratskih izbora i prekrajanje narodne volje sproveo lično Milan Bojović i njegovi batinaši! Strašno i sramotno! Sramota i za Sašu Ljubinkovića i SPS! BAGRO LOPOVSKA! SVI DO JEDNOG!

Pacijent

Zašto obmanjujete Zemunce?
Iznosite lažnu tvrdnju da su,, Dokazano složni ” građansko udruženje, a oni su se kandidovali na izborima kao stranke nacionalnih manjina, Vlaha i Rusa. Na taj način prevarili su građane i sa značajno manjim brojem glasova od onog koji bi bio potreban pravoj grupi građana ušli u skupštinu. Danilo Tvrdišić je prevario građane i to treba reći javno.

Bojan

Земунци, и грађани и јесу мањина, а изборни услови немогућа мисија за удружење грађана – пацијент из НОПО то још боље зна, кад се дрвљем и камењем обрушује на Доказано сложне… Срам га било! Доказано сложни… ни једног тренутка нису крили да иду као мањинска листа!
Према некој рачуници, СНС осцилира на осетљивој граници за одборнилку већину у Земуну и ако би се пребројали материјали видело би се да дугују мандат или два Сложнима и ко зна још коме – уосталом и “Доста је било” се обратио суду, а одговор се чека. Изборна превара је Милорад Радуловић – и ту су мандати, туђи, наравно.
Глава боли од изјаве председнице бирачког места 84 поновљене МУП-у у истрази, на којем су напредњаци, највероватније, изгубили, а то не смеју нити умеју да прихвате.
Дакле, господо, расплет земунских избора чекамо, закувало се, па да видимо на шта ће изаћи.

Vesna Mijatović

…..Dobijanjem poverenja gradjana Pokret “Dosta je bilo”Saša Radulović je ostvario treći izborni rezultat u Zemunu.Ogromnim radom kako simpatizera,tako i malobrojnog članstva Zemunskog odbora,kroz mnogobrojne tribine u centralnim zonama grada,prezentovani su osnovni principi,ideje i načela Pokreta kao i akcije – Vraćanje penzija i plata i Poslednji voz za Srbiju(stop prodaje zemlje stranim investitorima).
….Bez stranačke vojske, infrastrukture,medijske pažnje,samo iskrenim i neposrednim razgovorom sa gradjanima, entuzijazmom i upornošću malobrojnog članstva ostvaren je reuzultat vredan poštovanja…Članovi pokreta,kandidati za odbornike nisu poznati široj javnosti jer se do sada nisu bavili političkim aktivnostima…to su naši sugradjani,inženjeri,ekonomisti,preduzetnici,advokati,penzioneri, zemunci, cenjeni u svojim radnim i životnim sredinama,koji su svoje angažovanje posvetili osnovnom cilju…UVODJENJU REDA u svim segmentima društva ..Gradjani Zemuna treba da znaju da su glasanjem za DJB glasali za transparentnost,zakonitost,vladavinu prava… ….Insistiraćemo na objavi svakog trošenja i raspolaganja opštinskih sredstava,sa tačno navedenim ugovorima,kao i licima,firmama koje su dobile..
….Trudićemo se da vratimo poverenje u institucije,u vladavinu prava,poštovanju zakona,odgovornosti za vršenje javnih funkcija, kao i to da su službenici opštine u službi svih gradjana Zemuna a ne obrnuto……jer Zemunu i Srbiji ne treba vodja već SISTEM….

Darko

Jaoooo lopovcine jedne. Gaso, Maticu, Bojovicu, Jaricu, Damire, Katarina, Natasa, Kosticu, Bubnjevicu, Anticu… da bog da imali, pa nemali!!!

bajkoviti evroPAJAC

Izbori prodjoše al ostade cirkus u Zemunu.Gosodari prstena u prljavoj igri prestola Zemunskog malo su se više zaigrali pa i preigrali. A i opozicija im je u tome pomogla. Mada je bila slaba i loše organizovana uspela je da pokrade izbore , i na nivou opštine Zemun pa i samim tim postupkom da prekroji volju birača ili bolje rečeno da poremeti želju zemunskih dahija da u punoj silini,snagom kriminalizovanih i korumpiranih kadrova, krajnje drsko, bezočno i bez trunke morala i skrupula nastave sa pljačkanjem Zemuna. Svijim ponašanjem na izbornim mestima, u komisijama i Opštinskoj izbornoj komisiji prikazali su svoj pun sjaj SRAMOTE.

Balona

Bajke koje ovde pišete, sam im naziv kaže, daleko su od istine. Istina je jedna i jedina, a to je da su građani Zemuna najveću podršku dali srpskoj naprednoj stranci, pa i na tom mestu u Batajnici. To što ste puni mržnje, i što,, Složni”, ni na prevaru nisu osvojili više od jednog mandata tera vas da širine laži o izbornom procesu koji je bio fer i demokratski od početka do kraja. Ne volite vi ni Z od Zemuna, volite vlast, sanjate je i maštate o njoj, od Tutuša, preko Balaća do Tvrdišića…. Sanjajte, nije zabranjeno….

Jovan

Da naprednjaci su krali i pretili ZATO SU I DOBILI IZBORE
Na birackom mestu br 84 je pretio i urlao najveci lopov i batinas Milan Bojovic od pola sedam je pravio haous na tom b.m.
Po njegovom nalogu je i ukradena knjiga b.spiska,a Tutus zna ko je sve to napravio (viskoki funkcioner sns-a).
Ne sme da se napise jer posle nema para od Bojovica.

Црвени Земун

Још није сигурно са понављањем избора на 84.
Сложни за Земун и Батајницу-проф Др Даница Грујичић чекају одговор Управног суда и Општинске изборне комисије и господина Шакана јер су упутили Приговор због бројних манипулација и незаконитости у раду ОИК-а.
Зато сачекајмо још мало…

Miodrag Ljiljak

Da ne bude zabune. sticajem okolnosti, bio sam na biračkom mestu 84 Kao vanstranačka ličnost ispred jedne opcije za lokalne izbore za SO Zemun.Obzirom da je Dama iz SPS-a čitavog dana sama bila predstavnik tog izbornog mesta, nije htela da upiše ostale predstavnike iz SNS a da su bili prisutni.tj. da potpišu zapisnike.Tzv “visoko pozicionirani” iz SNS a G, Milan Bojović i Dama iz SPS a ramenili su oštre reči .Moja podrška je bila za Damu iz SPS-a. Nakon zatišja upitao sam G Bojovića ,gde su mu bili članovi ako nisu bili na mestu gde treba da budu. Odgovor je bio, na terenu. Na kraju se ova visoko pozicionirana ličnost izvinila Dami,jer je shvatio da je preterao Nije bilo celivanja jer je primetno da posle masovnih etiketiranja vođe SNS a nije bilo uputno.i celivati se.Za sada.
Možda sam pogrešio što sam se umešao. Da su bili ponovljeni izbori na BM. 84, verovatno bih dobio duplu nadnicu za mukotrpan rad. Sa tugom sam pratio svoje ispisnike koje su dovodili maltene na rukama,Uvukao se strah kod penzionera nakon Krkobabićeve izjave -,Da zaborave na penzie ako Vučić izgubi…

Sava

Hvala Ljiljak tacno je tako bilo Pozdrav Bojovic

jelena

Priključite se komentarisanj

Jovan

Ti se Ljiljak nisi umesao u raspravu nego si bio nemi posmatrac,sad moras da se slihtas Bojovicu jer je dosao kuci da te bije i preti

Ilija

Mene zanima gdje je Danir Kovacevic jesy li njega poslali na lijecenje njegovi saradnici Matic i Gaso mislim na odvikavanje.

Dragan

Kako vas nije sramota da kradete bagro raspala iz Zadra. Gavrilo Kovacevicu da bog da ti svaki dinar bio proklet za nadogradnju kuce sto si mi na silu uzeo i sto si mi pretio inspekcijom. Sve ti se milion puta vratilo u zivotu da bog da sto si nama radio!!!

Nikola

Ozbiljno ste se razboleli…Ajde da krenemo redom…SNS osvojio 32 mandata i gotovo 36000 glasova,2013 osvojili 29000 glasova i 37 mandata…..2014 za gradske izbore 38000 glasova….sta vidite iz ovih podataka,da im je podrska pala za 2000 glasova…mislite o tome.Vidim i mrznju u tekstu i komentarima.Razumem vas svi bi vlast i tutus i tvrdisic…a muceni Balac nece docekati a odbornik nece biti…sta da radis….to je zivot….a sto se tice ovih izjava o lopovluku lokalnih funkcionera jel neko podneo prijavu policiji ili i dalje rekla kazala….Gospodo molite Boga za neke nove izbore…mozda i prodjete …kao manjina

Snezana

Nemam reči kojima bih opisala ovakvu krađu i ponašanje polupismenih ljudi iz Srpske najjadnije stranke u Srbiji. Neka vam je svima na čast to što radite. Jadna ta vaša deca što imaju takve roditelje!!!