Nebriga urušila „Žitni kantar” na pijaci „Zemun”

0
626
zemun

Kada su „Gradske pijace” počele da uređuju ovaj prostor ispostavilo se da je krovna konstrukcija istrulila zbog čega se urušio jedan deo objekta.

Zemuncima koji se ovih dana šetaju Masarikovim trgom i požele da svrate na pijacu za oko zapadne polusrušena zgrada „Žitnog kantara” okružena zaštitnom ogradom. Mnogi od njih pitali su se šta će biti s tim objektom koji na istom mestu stoji decenijama. U „Gradskim pijacama” kažu da će se pobrinuti da on dobije pređašnji izgled i da bude sačuvan.

– Počeli smo obnovu „Žitnog kantara” koji je godinama bio napušten. To je posao koji smo hteli da završimo u okviru uređenja pijace „Zemun”. Ova tržnica deo je prostorne kulturno-istorijske celine „Staro jezgro Zemuna” zbog čega smo posebno vodili računa i sve poslove radili u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture. Kada smo počeli radove takozvanog tehničkog održavanja planirani smo da uredimo krov na „Žitnom kantaru”, propale delove zida, zamenimo podne obloge, okrečimo… Pribavili smo sve potrebne papire i krenuli u posao. Ali, kada je izvođač proverio krov utvrđeno je da su grede potpuno propale. Došlo je do delimičnog urušavanja i radovi su hitno prekinuti – objašnjava Ivan Sočo, direktor JKP „Gradske pijace”.

On podseća da je do pre nekoliko godina objekat radio.

– Tu se nalazila ribarnica, a onda je vlasnik stavio ključ u bravu. Zgrada je napuštena, počela je da propada jer se nije ulagalo u njeno održavanje. Urađen je, doduše, pre nekoliko godina projekat za obnovu i u njemu je procenjeno da je potrebno oko 300.000 evra kako bi se izgled „Žitnog kantara” vratio u prvobitno stanje. Ta suma je izuzetno velika i nerealna. Naše procene su da za taj posao nije bilo potrebno ni pola od toga. I sada posle ovog urušavanja smatram da ulaganje neće biti ni blizu tih 300.000 evra – kaže Sočo.

Sanacija objekta biće urađena, kako  kažu u „Pijacama”, posle dobijanja novih građevinskih dozvola.

„Žitni kantar” Zemunci znaju i pod imenom „Velika vaga” ili samo „Vaga”.

– U ovoj zgradici koja je sazidana pre Prvog svetskog rata nalazio se veliki kantar za merenje žita. Tu je bila žitna pijaca, a povremeno se tu vagala i krupna stoka iako je stočna pijaca u Zemunu bila na drugom mestu. Kasnije je to bila ribarnica – objašnjava Branko Najhold, hroničar Zemuna.

Izvor: Politika.rs

0 0 glasova
Ocenite ovaj post
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare