Nove kombinacije na političkoj sceni u Zemunu

25
125
zemun

Prema najnovijim informacijama, na političkoj sceni Zemuna dinamičnije je nego na republičkoj. Srpska napredna stranka je, posle pisanja Zemunskih novina, odustala od Stevana Rodića kao kandidata za predsednika opštine.

Iako se Rodić još uvek nije odrekao svoje namere (čak je pokušao da izvrši pritisak na urednika Zemunskih, što je uvek neisplativ potez, pa ćemo, kao odgovor na te pokušaje, nastaviti našu seriju tekstova o njemu- preostala nam je epizoda sa ratišta i epizoda sa, prema tvrdnjama naših izvora, reketiranjem privrednika), dakle iako nije odustao od namere da bude prvi čovek Zemuna, među naprednjacima se povelo pitanje tvrdnji da je Rodić JEDINI opštinski funkcioner koji, nakon izbora na mesto člana opštinskog veća, nije dostavio potvrdu od nadležnog suda da nije osuđivan i da se protiv njega ne vodi nikakav postupak- naime, sve su glasniji navodi običnih naprednjaka koji poznaju situaciju, da Rodić ima nekakav postupak zbog fizičkog napada na policijsku patrolu, kojom prilikom je teže povređen od policajaca koji su se branili.

Ukoliko bi se ovo pokazalo kao istina, moglo bi se reći da je posredi prvorazredni skandal, te onda ne postoji nikakva prepreka da Srpsku naprednu stranku nazovemo običnom bandom sačinjenom od kriminalaca i nasilnika- očekujemo od rukovodstva SNS da nam, u što hitnijem roku, da zvaničnu informaciju o Rodićevom sukobu sa policijom i o potvrdi za neosuđivanost koju, kako se priča, nije dostavio kadrovskoj službi GO Zemun. U SNS su postali svesni da im je popularnost značajno opala, te da se ne smeju igrati sa kadrovskim rešenjima za prvog čoveka Zemuna. Кompromitovani kandidati, poput Rodića ili Tarbuka, trenutno su prošlost i smatraju se za grešku koja će se pravdati marketinškim potrebama.

Trenutno je najozbiljniji kandidat Petar Jarić, aktuelni direktor JP Poslovni prostor Zemun, za koga ne postoje nikakvi kompromitujući podaci, niti afere po kojima bi u gradu bio prepoznat kao nepodoban. Nije sigurno da bi Jarić prihvatio ovu funkciju, a treba dodati da je, iako do pre neki dan potpuno van igre i bilo kakvih kombinatorika, u slučaju Jarićevog odbijanja, sasvim izvestan kandidat i predsednik u ostavci, Dejan Matić- Super Deki.

Matiću se kao veliki plus uzima činjenica da je, nakon pisanja naših novina o različitim malverzacijama u opštini, zadržao prisebnost i bez pogovora izvršio svako naređenje „viših instanci“. Uslov za njegovu ponovnu aktivaciju bio bi da se odrekne gotovo svih dosadašnjih najbližih saradnika, na koje bi se svalio teret kompromitujućeg materijala otkrivenog u našim tekstovima. Naprednjačka partija je, uz sve probleme sa kojima se suočava, dobila neku vrstu „rukavice u lice“ od grupacije Front za Zemun, koju predvodi DSS. Naime, ova koalicija je, nakon što je tokom vikenda u Gospodskoj ulici održala štandove tik uz naprednjačke, sa značajno većom posećenošću i vidnim nezadovoljstvom građana prema naprednjacima, odlučila da zemunskog kandidata za Narodnu skupštinu Republike Srbije, advokata Nikolu Nikačevića, predloži direktno iz srca zemunske naprednjačke organizacije- sastanak na kome je Nikačević predložen za republičku listu održan je u kafani Belo Jagnje, koja je u vlasništvu funkcionera SNS i važi za „neosvojivu tvrđavu“ i naprednjački bastion.

Prema rečima Srđana Furtule, predsednika zemunskog DSS, ovim potezom je simbolično poručeno da Front za Zemun ima za cilj ne samo da ostvari rezultat kojim će onemogućiti naprednjake da formiraju vlast, već, citat, „planira da tu stranku u potpunosti ukloni sa srpske političke scene“, kraj citata.

Za to vreme, lokalni naprednjački sateliti vredno rade na onemogućavanju svakog opozicionog delovanja u Zemunu putem ili apsorbovanja ili potpune dezintegracije eventualnih protivnika.

Zemunski socijalisti izlaze na izbore u koaliciji sa Jedinstvenom Srbijom, ovoga puta bez partije PUPS, koja je u koaliciji sa naprednjacima. Saša Ljubinković, predsednik zemunskih socijalista, izjavio je da, pored tradicionalnih glasača socijalista očekuje veliku podršku mladih glasača u studentskoj populaciji, gde, kako je naveo, socijalisti dominiraju.

Najinteresantnija je sudbina Zemunskog pokreta, prve građanske inicijative u Zemunu, koja je već neko vreme podeljena na dve frakcije. Frakcija koju predvodi prof. Miša Кrstić naći će se na listi Srpske radikalne stranke, čime je praktično obezbeđen ulazak Zemunskog pokreta u zemunski parlament, prvi put od formiranja ove organizacije.

Inače, nije isključena postizborna koalicija SRS sa SNS u Zemunu, i to je opcija o kojoj se dosta i sa velikom naklonošću govori među zemunskim radikalima.

Druga frakcija Zemunskog pokreta, predvođena Nenadom Vidovićem ima malo nesrećniju sudbinu- iako u sastavu grupe građanskih organizacija pod nazivom Složni za Zemun i Batajnicu, ovaj deo Zemunskog pokreta, tačnije sam Vidović sa svojim potpredsednikom pokušao je samostalne razgovore sa gotovo svim političkim partijama u Zemunu- prvo sa naprednjacima (razgovore vodio Gavrilo Кovačević i procenio ih kao neozbiljne), potom sa Socijalističkom partijom (razgovor vodio jedan od članova opštinskog odbora i preneo utiske Saši Ljubinkoviću, koji je odbio saradnju), zatim sa DSS (Srđan Furtula zahtevao da, ukoliko sarađuju, u obzir za odborničke kandidate dolaze samo obrazovani Zemunci koji su ostvareni u svojim profesijama, što nisu mogli da ispune), potom sa Jedinstvenom Srbijom i na kraju sa LDP, od kojih su takođe odbijeni. Кao posledica ovakvog političkog egzibicionizma, članovi ove frakcije Zemunskog pokreta izbačeni su i iz grupe Složni za Zemun i Batajnicu, tako da su sada potpuno marginalna grupacija sastavljena od nekoliko dezorijentisanih članova. Ostatak Složnih za Zemun i Batajnicu očekuje dalje direktive Srpske Napredne stranke o svom eventualnom nastupu na izborima.

Predstavnici DS nisu davali izjave za Zemunske novine. Tadićev SDP užurbano radi na formiranju odborničke liste, a prema rečima predsednika zemunskog odbora „tadićevaca“ Nikole Dmitrašinovića, nadaju se dobrom rezultatu ogledanom u najmanje četiri odbornička mandata.

Procene nezavisnih analitičara kažu da će u Zemunu biti neophodna koalicija dve, a moguće i tri partije za formiranje odborničke većine.

Za sada je sigurno da se dosadašnja postava SNS i SPS neće menjati, a da li će dobiti trećeg partnera i ko će to biti, ostaje da vidimo nakon izbora.

0 0 glasova
Ocenite ovaj post
guest
25 Komentara
Stariji komentari
Novi komentari Najviše ocena
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
lazar markovic

Vas ljubimac Misa Krstic ode u radikale toliko o njegovoj ljubavi prema Zemunu tj ljubavi prema vlasti ,Slozni su sada satelit SNS ,Sto se tice izvornog Zemunskog Pokreta tj pokreta koji vodi nas Zemunac nije pricala sa SNS,NI SA DSS,ni sa Sps ,ni sa LDP sve lazete mi smo GG ZEMUNSKI POKRET i protiv smo saradnje sa strankama koje su opljackale nas grad -SPS,SRS, .Misi Krsticu zelimo da radikale povede u novu pljacku nase opstine a vama da pratite rad coveka koji je zeleo da nas uvali u politicke partije Urs.SNP,SRS …nije proslo i zato nije vise lider Zemunskog Pokreta .Hvala vam sto nas kritikujete jer smo sve jaci i jaci …..

Djole

AHhahhahahahahah. Koje ste vi budaletine. Vi niste Grupa gradjanja, jer je Misa Krstic registrovao GG Zemunski pokret. Tako da ne lupetaj retardu jedan. I necete moci da se kandidujete na izborima.

lazar markovic

HA HA HA HA koja si ti budala Misa Krstic je sada radikal na listu SRS -Vojislav Seselj .

Raičević Ljiljana

Zemunski pokret je jednoglasno napustio Slozne za Zemun jer ne zeli da Nikola Balac namece svoju volju zemuncima grubo kršeći potpisan psporazum o protokolu.O tome možete pročitati na našoj fb stranici gde smo prosledili zvaničnu objavu kako svojim članovima tako i široj javnosti.Da se razumemo ODGOVORNO I DOKUMENTOVANO tvrdim da postoji samo jedan UG”ZEMUNSKI POKRET”registrovan u APR-u.Inače za vašu licnu informaciju medju našim članovima se nalaze:ekonomisti,lekari,pravnici prosvetni radnici i mnogi drugi školovani kadrovi te vas najljubaznije molimo da ne iznosite neistine i dezinformacije o nasem pokretu niti da naše delovanje dovodite u vezu sa bivšim i izbacenim članovima. …

Deda Lile

Prema analizi kandidata koje je uredništvo ovog portala navelo,”Podobnih” i “Nepogodnih” po običaju očekuje teška frontovska borba,uglavnom iz naprednjačke menažerije zaslužnih.
Obzirom da su otpadnici iz DSS a reišili da unovče svoj patriotizam kod “naprednjaka”, nevidim neki lik koji bi osvežio ovu opštinu!
Međutim zapazio sam jedo ime u akciji Pokreta za Zemun koji je ispred DSS a predložen za republički parlament, to je Gospodin Nikola Nikačević. Kao član DSS a od osnivanja ostao je dosledan ideji i kao intelektualac sigurno će pomoći da ova opcija donese kvalitet u organizaciji Zemuna sa mesnim zajednicama računajući i Batajnicu kao najveću mesnu zajednicu na Balkanu pa i šire.
Po saznanjima opcija Front za Zemun ima realne šanse da smeni dosadašnju vlast jer prema rečima predsednika Zemunskog odbora DSS a G.Srđana Furtule, insistiranje da kandidat za predsednika Zemunske opštine bude obrazovana ličnost sa rezultatima svog rada potvrdila bi mišljenje mojih sugrađana da im je dosta likova sa kupljenim diplomama kao i zaslužnih partijskih kadrova.

bajkoviti evroPAJAC

Dolazi nam proleće i vreme svadbi, a dolaze nam i izbori i vreme političkih svadbi i čudnih brakova. Gospon profesor udade se za radikale pošto je prethdno prognan iz više stranaka i pokreta i zdušno svoje višestranačko iskustvo prenese, u radikale, kao svadbeni miraz. A pstali samozvni visokosamohvaljeni stranački stručnjaci za sve i svašta sa kupljenom diplomom kriminalizovane prošosti i sadašnjosti sa nameromm da dodju do ostvarenja svog cilja, da dodju do vlasti, svoju utehu naći ce u ljubavnom zagrljaju svojih koalicionih partnera po principu “kakav je takav je, ščepaj ga nedaj ga jer je muškarac” odnosno partner koji donosi glasove. Ono što svi akteri na sceni, bez obzira da li je u pitanju stranka iii pokret, prevvidjaju da na izborima odlučuju glasači sagledavanjem konkretnih rezultata a ne lepa i prazna obećanja. Sadašnja vladajuća garnitura na nivou Zemuna, Beograda i republike ne baštini poverenje razočaranih birača jer su nastavili pogubnu politiku “žutih” ali su otišli i dalje u uništavanju svih vrednsti na svim nivoima i u svim sferama života. Da ne zaboravimo i tajno potpisane i ratifikovane SOFA i IPAP sporazume, koji nisu u orginalnoj verziji prikazane javnosti pa samim tim neće Srbija ući u NATO nego će NATO mirno ući u Srbiju, prisilna vakcinacija dece i stanovništva, povećani porezi i nameti, kounalno-gradjevinski javašluk kao i još mnogo stvari a sve u režiji naprednjaka, socijalista uz potporu raznih varijanti “žutih”. Kada se pogleda ponuda likova za izbore vidi se da nema novih likova već samo prisustvo remontovnih, recikliranih kadrova, na razne načine, kojima je jedini cilj punjenje svojiš džepova na štetu Zemunaca. Zato Zemunci dobro razmislite kome ćete svoj glas pokoniti kao i to dali u u uslovima okupiranosti i kolonijalizovanosti Srbije biramo svoju vlast ili novu kolonijalnu upravu i upravnika koja će biti poslušna strancima.

lazar markovic

Zemunske novine poznaju prilike u nasem gradu ko vidovita Branka ,sada je Matic gotov ,sadaje Tarbuk bog i batina u nasoj opstini ,Steva se bori za mesto prvog coveka opstine ,a istina je prava pojma nemate imate slabe dousnike obratite se Misi Krsticu starom radikalu mozda mu je Laufer nesto sapnuo.Pogotovo nas zanima jacina DSS koja je cela presla u SNS ,a oni svecano obecavaju da ce skinuti SNS ha ha ha strucnjaci iz kruga dvojke ,obavesteni su ko Kostunica .Prelazni rok je poceo i radikali su dobili najvece pojacanje u liku i delu profesora .Napustio je SRS i jer se nije slagao sa politikom radikala koja je unistila nas grad ,ali Lesi se vratio i gorko pokajao .

Ilija

Gospodin Matic vise nemoze dobiti ni Busije sa svojim lazima ostao je sa svojim saradnicima gos. Divnom kojoj je zaposlio sina i dao preko Opcine gradjevinski materijal i gos. Bozici za lokal iako zna kako je dobio izbore na Busijama samo se sluzi lazima zato je pao na nulu i u Ugrinovcima i Busijama.

Ilija

Rad opcine Zemun u Busijama postavljanje TRI LEZECA POLICAJCA na duzini 800 m duzine na ulazu gdje nama ni skole ni bilo kakog vitalnog objekta to je stvarno boleano nema ni puno kuca ali ako su sigurnoanu procenu radili Matic i Kovacevic onda je to bilo mozda za diplomski rad.

Mrkela

Dobri moj Ilija,rad opstine Zemun u Busijama izgleda ovako….asfaltirane 4 ulice…u reonu dr Djordja Suice…asfaltiran put za Novu PAZOVU,rekonstruisana ulica Prote Ivanovica i iygradjeni trotoari….priprema se asfaltiranje ulice Djordja dr Suice od Batajnicko puta do naselja….i jos nekoliko ulica s leve strane naselja….sve to u 2,5 godina….kad je bilo vise…Zato dobri moj ILlija nemoj da pljujes ljude….to je stoje za sada

Ilija

Zaboravio si da dodas sredjivanje svog lokala dozvole za prodaju voca i rasterivanje ostali prodavaca da ne nabrajm ostalo a narocito tvoje laganje i blacenje ljudi.

Ilija

Zaboravi dodati sa kim ti komuniciras na Busijama krijo si se iza posteni ljudi i ond sa svoji lazima naterao da vise ne dolaze a sada je pitanje za koga cw glasati a ti nema stranke u kojoj nisi bio na Busijama nwma tri kuce da o tebi kazu nesto lepo.

Batajnicanka

Uzas, pa taj covek Steva, Je los covek ne mogu da verujem da on uopste Egzistira u SNS ,taj covek je moju drugaricu napao u radnji i udario samar, nije joj dao platu ,a cula sam da je to bilo na svakodnevnoj osnovi da je kinjio radnike ,mucio,svakakvih prica sam jos cula SNSne dajte da on rukovodi Zemunom obrukace Posteno ime koje ste stekli .Odbacite ga molim vas Neka bude sitan trgovac i sitna dusa ,kao sto je to i celoga zivota bio..!!!

lazar markovic

Ovim naprednjacima iz opcine i banjaluke za sve je kriv Stevo gral otimo pare za kampanu ,a istina prava davali jer su se bojali ,unistio Batajnicu a serif drugi je nevin i posten , ,ko je isto skupljao pare za naprednjake cije su slike bile na posterima …Vucicu hapsi svog reketasa ….Sve ove godine radikali i novi radikali sa sumnjivim diplomama vode ovaj grad Zemun je grad samo za vas koji ste stigli 1995 -opcina .ZEMUN je/unisten uzeli ste tj okupirali sve -uzeli grb i zastavu stavili svoju sa vojnicima ko da cuvate Zemun od invazije Turaka …nasa zastava nije bele boje to je boja predaje a Zemunci se nikad nepredaju .Dokle god vasi vodili ovaj grad bicemo grad buvljaka , kartonskih kutija ,prljavstine , blata ,vi sredjujete Altinu ,Busije ,Plave Horizonte ,a centar Zemuna nasa pesacka zona u rupama ,stavljate asfalt i napravite haos na ulicama sav saobracaj prebacite na ulicu Prilaz -strasno ,grad ste unistili uz pomoc Zemunaca koji godinama zive u nasem gradu ali grad su gledali ko plen koji im je sluzio za licno bogacenje ,zato cemo u svom gradu biti jos malo manjina .

bajkoviti evroPAJAC

Turci i Ugari su davno napustili zemunski prostor, a posle njih i “komunisti”, ostavljajući vidljive tragove a posle njih pojaviše se, kao spasioci Zemuna, iz svojih pacovskih kanala, raznorazni krajiški ratni i posleraatni profiteri, na bruku i sramotu časnim i poštenim Krajišnicima, sa ciljem ne da pospeše život Zemuna već da pospeše svoj život. Ne laje kera radi sela, već radi sebe pa tako i svi ti “demokratki popravljači” sudbine i života Zemuna ne ulaze u prljave političke vode da bi pomogli narodu i gradu Zemunu tako da na površinu političke kanalizacije isplivavanju fekalne ljudske vrednosti bez obzira na stranačku, versku ili drugu pripadnost. Moralne i ljudske vrednosti su izumrle u Zemunu pa se sam Zemun pretvara u deponiju, u svakom pogledu, opterećujući nas sa novim problemima. Izbori služe na materijalni boljitak svih kandidata, bez obzra na stranačku pripadnost pa se time otvara i pitanje da li bi svi ti stranački kandidati izašli na izbornu utakmicu pod svojim imenom i plaćenom kampanjom svojom imovinom a ne novcem gradjana. Kad se pogledaju kandidati i propagandni materijali raznih stranaka uvidjam da je pamet napustila “političke zemunce” i da na sceni nema novih lica i ideja jer i ono malo svežine što se fragmentalno pojavi, kao plamičak sveće, biva ugašeno stranačkom”ideologijom”. Zato poštovane komšije razmislite dobro kome poveravate svoj glas, kome dajete za pravo da upravlja vašim životom.

Црвени Земун

Поштовани,
полазећи од основних постулата новинарске професије да свака информација има свој извор и да вршилац професије верује у истинитост информације до те мере да је дистрибуира у јавност желео бих да мени и Вашим читаоцима образложите (без одавања извора) на чему базирате тезу да су ГГ “Сложни за Земун и Батајницу” “… продужена рука СНС-а”. Једно валидно објашњење би Вас “опрало” од све чешћих коментара у земунској чаршији да сте управо Ви у функцији стварања збрке на ионако сиромашној медијској сцени Земуна и да злоупотребљавате почетно указано поверење које сте стекли покретањем сајта Земунске новине.
Немам никакву потребу да демантујем Вашу информацију нити да “адвокатишем” ГГ “Сложни за Земун и Батајницу”, јер сваки корисник Интернета може да погледа на сајтовима и Фејсбуку активност ове грађанске иницијативе и појединих чланица, али би за даљи кредибилитет Вашег медијског сајта било врло корисно да се одазовете на захтев из првог пасуса овог коментара.

с поштовањем

Vanja

Steva Gral je olos, ljudsko dno i tacka…..ni rec vise nije potrebna

komsija

Zna Li Ko Sta Pedja iz odbora mesnog zemun, radi u opstini? Dal CE biti na nekih funkciji

lazar markovic

Oni su uvek na funkciji bili u srs onda u julu onda u dss sada su naprednjaci ,vodi mesni odbor centar smesi mu se svetla buducnost ko i bratu ,posteni naprednjaci ginu za ideju reforme , eu , vojna neutralnost ,zasto su penzije skinute …..zato preletaci uzimaju funkcije uvek je uz Super Dekija .Isto i Zemunci MUCE SE DA OBJASNE GRADJANIMA Sta je uradjeno u opstini za 8 god ,nama je to bar lako veliko Nista .Ali nas bivsi lider inace veliki mezimac Zemunskih novina njihov profa .Misa ode u ljute radikale vratio se u jato staro ,godinama su posteni radikali pisali po nasim fasadama da je Seselj junak ,Pobednik itd onda se pojave ljudi koji se pokaju i pruze ruku pobedniku i zauzmu visoko mesto u SRS .

dzoni

Steva je pravi covek za predsednika opstine kulturan posten skolovan í zna kako da podigne ugled opstine zemun kod njenih gradjana

Profesionalac

Jesi ti normalan ili ti noge smrde.Stevo postao si ko Kristijan sam sebe hvalis Zavrsices ko i on u zatvoru

Nisam Stevo

Ljudi, očigledno većina od vas ne poznaje Stevu Grala.
On je zaista divan čovek, inteligentan i human. Takav nam treba na čelu opštine Zemun.

Profesionalac

Covece jesi ti drogiran jel ti uopste poznajes tu Smlatu od coveka Tu slinu ljudsku Steva septicka human covek Pa desetine zena iz njegovih radnji upoznale su njegovu dobrotu i humanost

Kiza

Zamolio bih urednika Zemunskih novina da kada se završi feljton o Stevi Ždralu nastavi da izveštava čitaoce o ostalim članovima elitnog odreda SNS. Rado bi čitali o uzurpaciji državnih funkcija i delovanju braće Kovačević, o Panteru iz Ugrinovaca, nije samo Matić faca u tom selu, o Peci Steni i njegovom šizofrenim ispadima, o sekretaricama koje zovu ministarkama. Nemojte da zaboravite ni one koji su se već nakrali i sklonili u Općinu Zemun 2, zvanu SDPR.

slavko

SIGURNO misliš na reketaša Milana Bojovića-krkana? teško jer on sa svojom ekipom iz SDPRa ovaj sajt uredjuje i finansira