Novi vrtić na metar od urušene kuće

0
201
zemun
Da li će mališani morati da preskaču ruševine, Tragovi havarije iz 2018. godine (Foto: lična arhiva)

Još nije rešen problem stanara ove i Dobanovačke ulice kojima su domovi oštećeni posle poplave pre četiri godine.

Za nekoliko dana, 19. jula zakazano je i drugo ročište na sudu povodom tužbe koju su podneli stanari, a 25. jula je tačno četiri godine od kada su pretrpeli havariju

Najava da je obdanište „Pčelica Maja” u Novogradskoj ulici prošlo tehnički prijem i da će u septembru u njega ponovo ući zemunski mališani mnoge je u ovoj ulici iznenadila. Jer, samo na oko metar od vrtića nalazi se urušena kuća. Ovaj objekat sa još nekoliko njih, pa i samim vrtićem, oštećen je kada je pre četiri godine u Novogradskoj pukla cev i poplavila veliki deo ove i Dobanovačke ulice. I dok je vrtić srušen i na njegovom mestu nikao novi, dotle se situacija sa oštećenim kućama i stambenom zgradom promenila, ali samo nagore.

U privatnoj kući u Novogradskoj 19a još od poplave ne može da se živi jer su zidovi popucali i razmakli se, a krov je ulubljen. Pošto je reč o kući na duž, ovaj urušeni deo predstavlja pretnju i za objekte koji su prilepljeni uz njega.

Osim tog objekta, oštećena je i kuća ispred, čiji su temelji popucali. Ista situacija je i sa stambenom zgradom u Dobanovačkoj, gde u stanu u prizemlju između cigala u zidu može komotno ruka da se zavuče. Za razliku od ove ulice, u Milana Uzelca, gde su u avgustu iste godine zbog obilnih kiša i pucanja vodovodne cevi utonule zgrade, grad je ovih dana obećao pomoć.

– Kada je u julu 2018. godine pukla vodovodna cev u Novogradskoj, voda je preplavila ulicu, prodrla u dvorišta i oštetila veći broj objekata zbog čega je 26 porodica hitno iseljeno. Grad je tada izašao u susret i obezbedio novčanu pomoć u visini tri lična dohotka i našao nam smeštaj u Kamendinu. Ubrzo su se svi, osim komšije čija je kuća jako oštećena, vratili u svoje domove. Gradski zavod za veštačenje utvrdio da su atmosferske padavine plus nepostojanje kišne kanalizacije „krivci” za ono što nam se desilo, a ne pucanje vodovodne cevi. U međuvremenu grad je platio i izradu projekta sanacije Građevinskom fakultetu – priča jedan od stanara Novogradske ulice.

Kako je vreme odmicalo, a ništa nije preduzeto, organizovan je i sastanak sa Goranom Vesićem, tadašnjim zamenikom gradonačelnika. On je u oktobru 2018. obećao da će se svake sedmice održavati sastanci stanara i nadležnih iz opštine Zemun, da će opština pomoći u rušenju oštećenog objekta u Novogradskoj 19a i da će se naći neki donator da pomogne obnovu. Ali svega toga od toga nije bilo ništa.

– Mi smo sve ovo vreme kucali na vrata grada i opštine, ali uzalud. Zbog toga smo angažovali veštaka koji je zaključio da je poplavu izazvalo pucanje vodovodne cevi koja je u održavanju JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” i da je to uzrokovalo stvaranje podzemnog jezera od oko 30 metara ispod naših domova. Pošto niko nije reagovao na naše dopise i molbe, prošle godine u julu smo presavili tabak i tužili grad, opštinu Zemun i „Vodovod” – kaže ovaj žitelj Novogradske ulice.

Za nekoliko dana, 19. jula zakazano je i drugo ročište na sudu povodom tužbe koju su podneli stanari, a 25. jula je tačno četiri godine od kada su pretrpeli havariju.

– Sad smo čuli da u Ulici Milana Uzelca rade sanaciju zgrada, nedavno su obećali i pomoć ljudima u Vidovdanskoj gde je privatni investitor doprineo rušenju zgrade, samo nas svi zaobilaze. A mi ni krivi ni dužni što su nam oštećeni domovi. Evo, sad kažu da će i vrtić početi da radi. Nije mi jasno – zar se ne plaše da će komšijina kuća da se obruši i ne daj bože padne u dvorište vrtića? – pita se ovaj stanar.

Izvor: Politika.rs

0 0 glasova
Ocenite ovaj post
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare