Odlazak Miriam Repič – Lekić

1
575
zemun

Umetnica Miriam Repič – Lekić umrla je 1. decembra u 9o. godini u Zemunu. Miriam je poklonila  jedinstveni grb Zemuna u keramici Zavičajnom muzeju Zemuna. Zaslužna je  za osnivanje galerije „ Stara kapetanija”, ugledne umetničke galerije, koja već 30 godina postoji u našem gradu, kao i galerije „ Milena Pavlović – Barili” u Požarevcu. Bila je predsednica  značajnog zemunskog umetničkog udruženja –  Društva likovnih i primenjenih umetnika Zemuna.

Sagome su bile njene slike većih formata u obliku ljudske glave sa predstavom karakterističnog  velikog oka. Umetnica je u njima na likovan način  opisivala različite vrste ljudi i sama im je dala naziv . Sagome su bile često intenzivnih boja, a prva  je nastala 1967.godine u Rimu za vreme njenih studija umetnosti , izrezana u šper- ploči i zvala se ” Satir”. Od 1997. godine sagome izlaže  kao keramoplastiku.

Keramici , za koju smatrala da je jedan vid obojenog vajarstva, dala je znatan doprinos.  Specifični su bili tirkizna boja i razigrana ornamentika njenih omiljenih motiva sitnijih životinja (morskih konjica, riba, puževa…), figurina . Radila je  plakete, upotrebnu keramiku kao bokale u obliku sove, kutije i dr.  Slikala je kamenita mesta Crne Gore u kojima  se  pokazuje kao suptilni kolorista sa fino izbalansiranim prostornim planovima .

U Rimu je diplomirala je Akademiju Likovnih umetnosti  i Akademiju dekorativnih umetnosti, a tu se usavršavala u umetničkoj radionici za keramiku „Tanagra”.  Zavolela je rad renesansnog vajara Luke dela Robije  i Ivana Meštrovića, a u Zemunu je rado odlazila na umetnička okupljanja u atelje vajara Milisava Sunajca. Miriam Repič – Lekić  je  živela u Zemunu od 1949. godine. Rođena je 1925. godine u Vitomarcima – u Ptuju. Imala je brojne grupne i samostalne izložbe, od kojih retrospektivnu 1990. godine u galeriji „ Stara kapetanija” u Zemunu. Višestruko je nagrađivana  za svoj doprinos umetnosti, kao i društveni angažman. Bila je udata za poznatog novinara Nikolu Lekića.

Autor: Branka Milutinović, istoričarka umetnosti

0 0 glasova
Ocenite ovaj post
guest
1 Komentar
Stariji komentari
Novi komentari Najviše ocena
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Cile

Stara kapetanija poznatija po Rodićevoj kafani nego po galeriji. Šteta, mada mi to oko liči na oko masona.