Opština Zemun nema salu za venčavanje već skoro dve decenije

3
91

ZGRADA Gradske opštine Zemun nema salu za venčavanje već skoro dve decenije, a za svečanu priliku koriste prostor između dva sprata – foaje ispod stepeništa. Ovaj prostor, iako je, onoliko koliko je moguće, upriličen da bi venčanje moglo da izgleda svečano, ipak se nalazi između raznih kancelarija i služi za prolaz zaposlenima u opštini i stranaka koje dolaze da obave neke druge poslove.

– Venčanja se ne odvijaju baš na stepeništu – kaže Biljana Lazar Marković, načelnica Odeljenja za matične knjige.

– Foaje je uređen svečano, da bi bio prigodan za venčanje. Istina je da postoje stepenice preko kojih se dolazi do ovog dela, ali se sam čin ne odvija baš na njima već pored.

Deo hodnika koji je prilagođen za izgovaranje “sudbonosnog da” nalazi se između dva ulaza u zgradu i prvo je što se ugleda kada se stupi u gradsko zdanje. Na jednoj strani zida nalazi se mozaik i sto za matičnu knjigu, dok su na drugoj strani stepenice koje vode na sledeći sprat. Uređen je pristojno, ali nije ograđen ničim što koji bi ga odvojilo od prostora kroz koji svako može da prođe. U opštini tvrde da se venčanja odvijaju uglavnom vikendom i da tada nema ljudi koji prolaze kroz zgradu.

PRVOBITNO su se Zemunci venčavali u svečanoj sali gradske opštine u kojoj je sada smešteno Opštinsko veće. Nakon toga, “sudbonosno da” bračni parovi izgovarali su u zdanju Kapetanije na Zemunskom keju, ali je od marta 1997. za to prilagođen foaje na samom ulazu u zgradu opštine.

Zgradu Kapetanije je zakupio, i od nje napravio restoran, aktuelni član opštinskog veća, Stevan Rodić, u vreme dok su Zemunom vladali radikali. U posao sa Kapetanijom krenuo je ortački, sa najstarijim sinom Vojislava Šešelja. Iako je bilo brojnih protesta Zemunaca zbog toga što se zgrada Kapetanije, kulturno dobro Zemuna, umesto u nešto kreativnije pretvara u kafanu, ovakvo stanje je ostalo do danas.

ZA opštinsko venčanje danas je moguće izabrati da matičar “izađe na teren” i dođe na željenu lokaciju, a za to je u Zemunu potrebno izdvojiti sumu od 12.392 dinara. Na drugoj strani ima i onih koji se odlučuju da plate samo venčanje u sali koje košta svega 300 dinara.

Treba reći da je rad matične službe u Zemunu, i pored uslova u kojima rade, besprekorno organizovan, a matičari su ljubazni i susretljivi.

0 0 glasova
Ocenite ovaj post
guest
3 Komentara
Stariji komentari
Novi komentari Najviše ocena
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Strahinja

Poznati zemunski Dalmos, covek ogromnih ambicija ali karakterno i umno ogranicen sto obrazovanjem sto genetikom, sto bi rekao nas narod ne moze da dobaci, je od Kapetanije napavio ruglo, uzurpirao je sve sto moze da se otme i od lepog i kultnog mesta napravio je kafancinu koja mu sluzi da podmicuje svoje politicke neprijatelje a politickim prijateljima da se ulaguje sa po nekom pljeskom i uzeglim pomfritom, a dotle Zemunci ili da plate vencanje papreno ili da se vencaju u hodniku, veliki propust opstinskih vlasti, nazalost i Zemunaca i naprednjaka, neka Vam je na cast clan Veca Stevan Rodic Gral

Buba

Sramno je da jedan clan veca kao sto je Gral Stevan Rodic uzurpira Kapetaniju a da se vencanja odvijaju na stepenicama i u neadekvatnom prostoru, nekima se zaista ne moze stati u kraj

Земунске новине

Ми не можемо, нити желимо да улазимо у апологију господина Родића и његових пословних подухвата, али примећујемо да једна одређена група коментатора, углавном окупљена око једног, да га тако назовемо, неуспелог политичког покушаја, дакле та група коментатора на најјезивији могући начин вређа и омаловажава припаднике нашег народа пореклом из Далмације, Босне и осталих делова РСК, Републике Српске или са нашег Космета.
Будући да господин Родић није никакав Далмош, што би, нагађамо, била ознака за Далматинца, а уредник овог портала јесте, то ћемо се прилично потрудити да оваквим болесничким вређањима станемо у крај на начин на који нам је једино познат- тако што ћемо “урби ет орби” приказати какве се неписмене креатуре крију иза оваквих испада. Вређање целе једне групе нашег народа, само по основу порекла, те истицање некаквог “земунског” педигреа немају никакве везе ни са Земуном ни са оним што наш град собом носи- уколико би овим и оваквим “земунцима”, којима не сметају само Далматинци, Босанци, Херцеговци и остали, већ им сметају и читава насеља у нашој општини, попут Алтине, Батајнице, Бусија, Угриноваца, дакле уколико бисмо им удовољили и омогућили им њихов “град Земун” без свих ових земунских насеља, они би учинили оно што једино знају- наставили би да се деле по квартовима и по улицама, расправљајући се која је “земунскија”. Одатле нам излази само један закључак- болесна мржња према српском народу као таквом није и не може се сакрити иза некаквог локалпатриотизма, ма колико се то покушавало.
А ми ћемо и убудуће настављати своју мисију- да нашем Земуну, целом Земуну, Земуну за све и свакога, будемо на услузи са најексклузивнијим информацијама. И да из нашег Земуна, целог Земуна, Земуна за све и свакога истерамо све мрачне, ксенофобне ситне душе, плебс који има амбицију да постане руља, како би, као што руљи и приличи, почео да сатире све нас који јој руљи нисмо по вољи.
Бранислав Тутуш
уредник Земунских