Osnovna Škola “Lazar Savatić”

0
102

Odlukom SO Zemun, na predlog Svetozara Papića, načelnika za prosvetu, kulturu i fizičku kulturu, škola septembra 1962. godine dobija ime po narodnom heroju Lazaru Savatiću Metalcu.

Lazar Savatić je rođen 24. maja 1914. godine u Rumi, od oca Petra i majke Ivanke, u radničkoj porodici. Osnovnu i zanatsku školu završava u rodnom mestu.

Postaje bravarsko-mehaničarski radnik i radi u Rumi, Novom Sadu, a zatim, od 1937. godine, u Zemunu, u fabrici aviona “Zmaj” i “Ikarus”. Rano se uključuje u sindikalni pokret i organizuje štrajkove zbog kojih doživljava progone. U NOP-u je od jula 1941. godine. Marta 1943. godine deluje u udarnoj ilegalnoj zemunskoj grupi koja oslobađa Zemun od nekoliko poznatih izdajnika i zlikovaca. Novembra 1943. godine odlazi na slobodnu teritoriju u partizane, u Drugi sremski odred.

Ubrzo postaje obaveštajni oficir u Šestoj vojvođanskoj brigadi. Poseban istorijski podvig čini kada u ličnom vozaču legendarnog komandanta Koste Nađa prepoznaje ubačenog ustaškog agenta iz Zemuna, a koji je uspeo da u istom automobilu prevozi Josipa Broza Tita, vrhovonog komandanta NOV Jugoslavije. Posle oslobođenja nastavlja odgovornu i tešku aktivnost u organima zaštite, odnosno bezbednosti naroda i države.

Umire 26. jula 1950. godine u Novom Sadu, u trideset i šestoj godini, od rana zadobijenih u obračunu sa neprijateljima koji su se skrivali u Vojvodini. Proglašen je za narodnog heroja 2. oktobra 1953. godine. Njegovo ime danas nosi i jedna ulica u zemunskom naselju “Marija Bursać”. U školi se nalazi bista narodnog heroja Lazara Savatića, vajarsko delo Aleksandra Đorđevića, profesora likovne kulture, a u biblioteci je monografija, urađena kao poklon školi od učenika VIII razreda iz generacije 1985. godine.

0 0 glasova
Ocenite ovaj post
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare