Osnovna Škola “Majka Jugovića”

0
85

OŠ »Majka Jugovića« nastavlja tradiciju najstarije srpske škole Zemuna. Kroz rad škole prelamala se istorija ovog grada. Ne može se sa sigurnošću utvrditi datum nastanka prve škole za srpske đake.

U istorijskim izvorima se pojavljuju datumi koji početak školstva u Zemunu vezuju za period od 1720-1725. Postoje zapisi da su se obrazovanjem bavila duhovna lica i obrazovaniji pojedinci.

Deca su uglavnom školovana za trgovce i pripremana za sveštenički poziv. Zemunska pravoslavna opština je dobila 1745. g. dozvolu za podizanje Svetonikolajevske crkve u čijoj porti je otvorena Opšta srpska osnovna škola za podizanje mladeži.

Ova godina se smatra početkom obrazovanja u Zemunu i početkom rada OŠ »Majka Jugovića« . Pored srpske dece školu su pohađala i deca Grka i Cincara. U školi se učila veronauka, moralne pouke, čitanje i pisanje slavenosrpskih, latinskih i nemačkih slova i tekstova.

Prvo proslavljanje Svetog Save kao školskog zaštitnika održano je na Savindan 1812.g. u ovoj školi u Zemunu i ono se vremenom proširilo u sve krajeve gde žive Srbi. Srpska mešovita škola u Donjem gradu sagrađena je na mestu porušenih kuća u blizini crkvenog zdanja Bogorodičine crkve.

Ovde se školovao i jedan od najznačajnijih pesnika srpske književnosti Branko Radičević. Pošto nije bila dovoljno velika, 1822.g. sagrađena je nova zgrada škole u kojoj je osnovana i Slavenoserbska biblioteka zemunska (1825.g.), jedna od najstarijih u Srbiji.

Tradiciju ove biblioteke danas nastavlja zemunska biblioteka »Sveti Sava«.

U istoj zgradi, 1840. ili 1842. g, je osnovana i Prva srpska ženska škola u Zemunu i jedna od prvih kod Srba uopšte. Nakon prelaska u novu zgradu u školsku nastavu uvedeni su i novi predmeti – pojanje i srpska istorija. Početkom 20. veka, da bi se obezbedili povoljniji uslovi za rad škole, a imajući u vidu oronulost stare zgrade (iz 1822. g.), Srpska pravoslavna crkvena opština je podigla novu zgradu u starom jezgru Zemuna – Dom srpske pravoslavne crkve.

Na prostoru između Bežanijske, Svetosavske i Rajačićeve ulice sagrađena je, u duhu srpskog romantizma, monumentalna jednospratnica prema planovima mladog zemunskog inženjera Koste Atanackovića – Stanišića. Zgrada je bila jedna od najlepših u gradu i u njoj je Srpska škola radila do početka Prvog svetskog rata. Sve vreme trajanja Prvog svetskog rata Srpska škola je, pod okriljem narodno-crkvene autonomije, sačuvala nacionalnii verski karakter i doprinela organizovanijoj zaštiti srpskih interesa u mnogonacionalnoj monarhiji. Stvaranjem nove države, Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, nastale su promene u radu i organizaciji osnovnih škola.

Srpska škola je postala državna, a učitelji državni činovnici.

Uvedeni su novi predmeti: srpsko-hrvatsko-slovenački jezik, zemljopis, poznavanje prirode, telesne vežbe po sokolskom sistemu, ručni rad. Škola je radila do početka Drugog svetskog rata kada je njene prostorije zaposela nemačka vojska, koja je jedan deo zgrade pretvorila u zatvor. Do završetka rata škola je promenila nekoliko lokacija, ali je radila i u uslovima okupacije. Kada su jedinice NOVJ oslobodile Zemun 22.oktobra 1944. g. školsku zgradu je zauzela vojska i za svoje potrebe je koristila sve do 1953. godine.

Osnovna škola »Majka Jugovića«je osnovana 1949.g. i radila je u Ulici Tošin bunar br. 17. Krajem 1953. g. Narodni odbor opštine Zemun je doneo odluku da se u Domu srpske pravoslavne crkvene opštine otvori osnovna škola sa nazivom Osmogodišnja škola »Dušan Vukasović Diogen«. Škola je samostalno radila od 1954.g. do 1969.g. kada je 1. septembra integrisana sa OŠ »Goce Delčev« . U isto vreme smanjivan je i broj polaznika u OŠ »Majka Jugovića« ,te je i ona pripojena OŠ »Goce Delčev«.OŠ »Goce Delčev« počinje sa radom 1. septembra 1956. godine u Gradskom parku.

0 0 glasova
Ocenite ovaj post
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare