Osnovna Škola “Petar Kočić”

0
75

Osnovna škola „Petar Kočić” jedna je od najstarijih škola, ne samo u Zemunu, već i u Srbiji.

Njeni počeci sežu u davnu 1880. g. što znači da na ovom prostoru škola postoji već 134 godine. Danas je to jedna od retkih škola u Srbiji koja ima zaokružen program osnovnog obrazovanja i vaspitanja od obaveznog pripremnog predškolskog do osmogodišnjeg osnovnog obrazovanja.

Škola je u početku radila pri katoličkoj crkvi u ovom delu Zemuna zvanom Franstal, koji su početkom 19. veka naselili Nemci, posle slabljenja turskog uticaja na ovim prostorima. Kroz svoju dugu istoriju škola je menjala imena od: „Nemačka osnovna škola” pri osnivanju 1880, škola „Kraljica Marija” nakon Prvog svetskog rata, „Škola br.37” i „Osmoletka br.14” neposredno posle Drugog svetskog rata.

Od 1952.g. dobija naziv Osmogodišnja škola „Petar Kočić“ i tako se zove sve do sadašnjeg imena OŠ „Petar Kočić”, koje nosi od 1958.g. posle izgradnje nove školske zgrade. Stara zgrada Škole podignuta je 1901. a kako početkom 20. veka ovaj prostor naseljavaju Nemci sve do 1918. učilo se na nemačkom jeziku. Posle Prvog svetskog rata nastava na nemačkom bila je manjinska, a nastavnici su bili Hrvati koji su poznavali nemački jezik.

Za vreme Drugog svetskog rata nastavu ne izvode ni Srbi ni Hrvati. Škola je obnovljena 1945/46, a dolazak kolonista povećao je broj učenika. Škola je kroz svoju dugu istoriju menjala obrazovne sisteme i sadržaje, ali je uvek zadržavala visok nivo nastave i obilje vannastavnih aktivnosti. Njeni učenici su postizali izvanredne rezultate i u nastavku školovanja, a mnogi od njih stekli su zavidnu afirmaciju u životu i radu. Za takav rad škola, njeni učenici i nastavnici često su bili nagrađivani i odlikovani. Škola danas teži savremenoj organizaciji rada i savremenoj nastavi.

U toku je realizacija nekoliko projekata koji podstiču učenike na ozbiljan rad, ali i na druženje i zabavu. Sve bliže smo ostvarenju cilja projektovanog u svom dugoročnom razvojnom planu, tj. ostvarenju svoje vizije i misije – stvoriti uslove i ambijent u kome bi učenici, njihovi roditelji i nastavnici zadovoljavali svoje potrebe.

0 0 glasova
Ocenite ovaj post
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare