Otvorena izložba “Nestali u holokaustu – svaka slika priča priču”

0
69

U organizaciji Jevrejske opštine Zemun i Ateljea i galerije “Čubrilo”, na Gardošu, 6. septembra, otvorena je izložba “Nestali u Holokaustu – svaka slika priča priču” u okviru manifestacije „Evropski dan jevrejske kulture“, koja se održava širom Evrope svake godine tokom prve nedelje septembra.

Osnovna ideja ove manifestacije je da se u evropskim zemljama, kroz različite kreativne i edukativne sadržaje, prikaže jedan aspekt jevrejske kulture i tradicije, a ove godine tema koja objedinjuje sve događaje jeste „Nestali u holokaustu”. Na izložbi je predstavljen katalog i kratak istorijat jevrejske zajednice u Zemunu „Nestali u holokaustu – Zemun“, autora Nenada Fogela.

Prisutnima se obratio autor izložbe Nenad Fogel, predsednik jevrejske opštine Zemun. „U jednom danu, 27. jula 1942. godine stradala je gotovo cela jevrejska zajednica u Zemunu, 574 člana je nestalo. Svake godine se okupljamo toga dana da sačuvamo sećanje na stradale, a ova izložba je posebno podsećanje na nestale iz naše zajednice“, izjavio je Fogel.

Izložba “Nestali u Holokaustu – svaka slika priča priču” je važno svedočanstvo svih strahota holokausta, koje na specifičan način govori o događajima i nestalim ličnostima koje su obeležile razdoblje nepojmljivog stradanja nevinih.

Izložba će biti otvorena do 12. septembra u Kuli na Gardošu.

0 0 glasova
Ocenite ovaj post
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare