Ovako se živelo – Zemun (1717–1934)

0
184
Zemun

Autor Čedomila Marinković
Ilustrator Miroljub Milutinović Brada

Nova knjiga u nagrađivanoj ediciji Ovako se živelo Kreativnog centra namenjena je svima koji žele da saznaju kako se živelo na području Zemuna tokom dvesta godina istorije. U tom multietničkom gradu, pored Srba koji su bili najbrojniji narod, živeli su Nemci, Grci, Cincari, Jevreji, Hrvati i Česi. Donoseći svoje običaje i baveći se različitim poslovima, stanovnici su uticali na kulturno-istorijski razvoj grada i društvene odnose. Napredak se odvijao ubrzano, pa je po nekim ocenama s početka XIX veka Zemun bio najlepši i najbogatiji grad u pograničnoj oblasti Habzburške monarhije.

Knjiga ZEMUN (1717–1934) upoznaće mladog čitaoca s tim gde se nalazila Vojna granica i čemu je služila, kada je dobijen status slobodnog kraljevskog grada, na koji način su se građani štitili od kuge i kako su provodili slobodno vreme. Pored toga, saznaće da su početkom XX veka, kada je Zemun imao 17.000 stanovnika, u varoši postojale škole, bolnice, fabrike, a otvoren je i vojno-civilni aerodrom.

Pažljivo izabran ilustrativni materijal u knjizi sastoji se od izuzetnih i životnih ilustracija Miroljuba Milutinovića Brade i bogatog foto-materijala iz muzejskih zbirki i privatnih kolekcija.

Autor knjige dr Čedomila Marinković, istoričar umetnosti, odličan je poznavalac Zemuna. Kao žiteljka tog grada u ovoj knjizi ona čitaocima približava istorijske događaje iz davnina, znamenita mesta i građevine. Takođe, upoznaje ih sa brojnim ličnostima značajnim za grad – ljudima koji su u njemu boravili ili ga gradili, koji su kroz Zemun prolazili, o njemu pisali i pevali. Iskreno i odmereno ona govori o najlepšim gradskim mestima i o svemu čime se Zemunci danas ponose.

zemunDr Čedomila Marinković, istoričar umetnosti, medievista i judaista. Doktorirala je na “Sarajevskoj Hagadi”. Autor je dve naučne monografije i velikog broja naučnih tekstova, učesnik brojnih domaćih i međunarodnih skupova. Dobitnik je Nagrade “Ženi Lebl” za najbolji naučni rad s jevrejskom tematikom za 2014. godinu, kao i Nagrade Udruženja primenjenih umetnika i dizajnera Srbije (ULUPUDS) za 2017. godinu, za međunarodnu izložbu o jevrejskom sportu između dva svetska rata u Jugoslaviji. Stručni je konsultant i koautor scenarija za međunarodni projekat edukacije o Holokaustu Ester. Za holandsku televizuju NP1 snimila je emisiju o beogradskoj rabinskoj porodici Belinfante iz XVII veka. Osnivačica je i upravnica RIMON centra za proučavanje i promociju jevrejskog nasleđa iz Beograda. Govori šest jezika. Za knjigu Jevreji u Beogradu (1521-1942) u izdanju Kreativnog centra dobila je nagradu Neven za najbolje delo iz oblasti popularne nauke u 2020. godini.

5 1 glas
Ocenite ovaj post
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare