PET DECENIJA POZORIŠTA LUTAKA ”PINOKIO”

0
181

Nekada se Zemun ponosio svojim Pozorištem lutaka ”Pinokio” predstavljajući ga u turističkim brošurama kao jedini u Beogradu. Od 2014. godine nalazi se u prostoru nekadašnjeg bioskopa Jugoslavija u Novom Beogradu, radi pod pokroviteljstvom Grada Beograda, a za Zemun ga i dalje vezuje Festival monodrame i pantomime, čiji je dugogodišnji domaćin.

zemun

Proslava, čiji je slogan ”Pola veka igre”, počeće 1. aprila na platou ispred pozorišta u 19.45 časova, koncertom Orkestra policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije. Program će se nastaviti u pozorišnoj sali, gde će biti održana svečana dodela nagrada i priznanja, a nakon toga premijerno izvođenje ansambl predstave ”Bajka o začaranoj lepotici”, reditelja Slavča Malenova.

zemun

U okviru proslave jubileja, biće priređena i promocija monografije, koja će obeležiti i prikazati rad pozorišta od osnivanja 1972. godine, do danas, a kao deo programa manifestacije ”Dani Beograda”, 18. aprila u 18 časova u Muzeju Jugoslovenske kinoteke (Kosovka 11, Beograd) premijerno će biti prikazan dokumentarni film o 50 godina postojanja Pozorišta lutaka ”Pinokio” – ”Pola veka igre”, autora Vojislava Savića, dok je za scenario zadužena Jelena Paligorić Sinkević.

Prve korake ”Pinokio” je napravio 1972. godine kao putujuće pozorište. Ovaj teatar namenjen deci svoju mirnu luku dobija u Zemunu na Svetski dan šale – 1. aprila 1973. godine sa sedištem pri Radničkom univerzitetu, kada i menja ime u Pozorište lutaka “Pinokio”. Prva predstava odigrana na zemunskoj sceni, u prvobitnoj zgradi pozorišta, bila je “Dogodilo se u Lutkovu”, u maju 1973, a već u septembru iste godine Pozorište je sa ovom predstavom gostovalo u Nemačkoj. Pet godina kasnije “Pinokio” dobija status stalnog beogradskog pozorišta.

Od tada se pored malih pozorišnih formi prave i velike ansambl predstave, a uobličen je i stalni glumački ansambl. “Pinokio” počinje da okuplja veliki broj saradnika – pisaca, reditelja, likovnih kreatora, kompozitora, a među saradnicima su se našla najznačajnija imena umetnika iz zemlje i inostranstva. Upravnika Pozorišta Živomira Jokovića, koji je ovu funkciju obavljao od nastanka Pozorišta 1972. godine do svoje penzije, 1998. zamenjuje dramski pisac Igor Bojović. Od 2016. godine funkciju v.d. upravnika obavljao je reditelj Vladimir Lazić. Novi vršilac dužnosti upravnika je Vladan Đurković.

Osnovu repertoara čine predstave rađene po motivima klasičnih bajki, mitova, legendi i epske poezije, ali i prema savremenim dramskim tekstovima. Koriste se različite lutkarske tehnike i forme, često u kombinaciji sa pozorištem senki i glumačkom igrom. Pozorište je do sada učestvovalo na brojnim domaćim i međunarodnim festivalima i dobitnik je niza značajnih nagrada i priznanja.

Pozorište na repertoaru ima preko trideset predstava koje se svakodnevno izvode na matičnoj sceni i na brojnim gostovanjima. Pozorište lutaka “Pinokio” svake godine pripremi pet premijera i izvede oko 250 predstava.

0 0 glasova
Ocenite ovaj post
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare