Pljačka građana preko MTS poslovnice u Zemunu

9
16694
zemun

Nakon što smo otvorili priču sa BUS PLUS prevarama na jednoj zemunskoj trafici, koju je prenela dnevna štampa, redakciji ZEMUNSКIH se javla grupa sugrađana iznevši toliko neverovatnu priču da je nama, i pored svih afera koje smo razotkrili, često „drmajući“ i više instance vlasti, zaista neverovatno da je takvo nešto moguće u Republici Srbiji.

Reč je, doslovno, o razrađenoj kriminalnoj šemi kojom su pljačkani korisnici usluga Mobilne telefonije Srbije (MTS) putem fiktivnih ugovora sklapanih u njihovo ime, o kojima oni ne znaju ništa dok im ne stigne tužba od suda ili privatnog izvršitelja. Nisu nam do kraja poznati svi akteri u ovom kriminalnom lancu, ali je skoro nemoguće da se prevari i ošteti toliki broj građana, za milionske iznose, bez učešća viših struktura u menadžmentu MTS. Da krenemo redom.

U Zemunskoj poslovnici MTS (Glavna br. 13) do skoro je radio operater po imenu Miloš Spasić. Spasić nije bio nepoznat u zemunskoj „čaršiji“. On je pripadao političkim organizacijama koje su vršile vlast u opštini Zemun, i blisko povezan sa najvišim funkcionerima te vlasti – javna je tajna da je kod njega moglo da se „završi“ da se dobije listing sa pozivima broja političkog protivnika, devojke, ljubavnice ili bilo koga čiji bi kontakti bili interesantni tražiocima ove usluge. Spasićevi kontakti, kako smo obavešteni, idu do najviših pozicija u vlasti Gradske Opštine Zemun, kao i duboko u strukture republičke vlasti i Skupštine Srbije – to je bitno za nastavak priče.

Prema našim saznanjima, Spasić je, pribavljajući potrebne podatke u bazi MTS sklapao fiktivne ugovore na ime oštećenih građana, uzimajući na osnovu tih ugovora skupocene mobilne telefone i različite druge proizvode, uključujući tu i plaćanje određenih servisa putem mobilnih brojeva koji su se vodili na ime oštećenih. Za sada imamo informacije, sa imenima i prezimenima, za dvadesetak oštećenih građana, ali broj nije konačan jer je u pitanju samo vrh ledenog brega. Pretpostavlja se da se broj oštećenih kreće oko nekoliko stotina.

Oštećeni su zaduženi za iznose u proseku oko 80 000 (osamdeset hiljada) dinara po čoveku. Ukoliko zbrojimo ukupan broj oštećenih, dobijamo sumu od koje se vrti u glavi.

Gotovo je nemoguće, kao što smo već rekli, da prevaru ovakvog obima obavi samo jedan čovek. Nemoguće je da velika kompanija, kakav je MTS, nema sistem kontrole koji bi sprečio ovako masivnu zloupotrebu ličnih podataka građana, što je teško krivično delo, tako da se iz svega izvodi zaključak da je Spasić samo deo šireg kriminalnog lanca infiltriranog unutar MTS.

Sada sledi najzanimljiviji deo priče.

Spasićev slučaj je otkriven nakon što su pojedini oštećeni počeli da se žale na sudske pozive i utuženja koja su dobijali – o ovome se saznalo i u najvišim strukturama menadžmenta MTS. Umesto da se, kako bi to svaka ozbiljna kompanija uradila, storniraju sva sporna zaduženja, a krivac izvede pred lice pravde, MTS odlučuje da „tiho“ raskine radni odnos sa Spasićem, u vidu sporazuma. Sa najviših mesta u MTS mu je, prema našim saznanjima, obećan povratak na posao „kada se prašina slegne“ u neku poslovnicu MTS van Beograda, gde bi dobio poziciju šefa filijale.

MTS i pored sve brojnijih žalbi oštećenih, ne samo da odbija da izvrši reviziju sporno nastalih potraživanja, već oštećene građane predaje sudu i privatnim izvršiteljima, ucenjujući ih ne samo osnovnim dugom već i zateznim kamatama.

Zemunske novine su poslale pitanja na internet adresu MTS i do zaključenja ovog teksta, nikakav odgovor nije stigao.

Pokušali smo da stupimo u kontakt i sa kabinetom Predsednika Opštine Zemun i sa Poslaničkim klubom Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije, kako bi nam odgovorili o navodima sa povezanošću Spasića sa ljudima iz tih krugova, ali bezuspešno.

U policiji, prema tvrdnjama oštećenih koji su se obratili njima za pomoć, nemaju interesovanja da se bave ovakvim slučajem, već ih upućuju na nadležno Tužilaštvo.

Da li je moguće da kriminalni akt ovog obima, koji sadrži niz krivičnih dela nedopustivih i nečuvenih u civilizovanom društvu, nije interesantan nadležnima?

Zemunske novine će pratiti razvoj događaja – obaveštavaćemo naše čitaoce o svim saznanjima koja dobijemo po ovim pitanjima.

Naročito ćemo obratiti pažnju na raskrinkavanje ostalih članova kriminalne grupe unutar MTS, kojoj je pripadao Miloš Spasić jer, ponovićemo tvrdnju svih upućenih koje smo kontaktirali – ovakav kriminalni poduhvat, ovog obima i unutar sistema kakav je MTS ne može da obavi samo jedan čovek.

0 0 glasova
Ocenite ovaj post
guest
9 Komentara
Stariji komentari
Novi komentari Najviše ocena
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Vlada

Hoce li nam sad stornirati dugovanja koja nismo napravili i ko ce nam nadoknaditi sva ova cimanja i narusavanje dusevnog mira? Lopovcine!!!!

Pax

Koristio sam mts 10ak god, uvek racun bio 1250din. Da bi januar februar i mart 2010 bili po 2700. Rekli su mi da sam prekoracio minute, a ja njima da su mi se preneli minuti iz prethodnih meseci i da nije potroseno. Oni su hteli da platim i to je to. Nisam hteo to platim i predjem u Telenor. 2014 mi stize 73000 na naplatu. Odbijali mi od plate i cao. Telekom nikadd vise. Gasim i fiksni uskoro, 750din za nekoriscenje istog. Haos su.

Gradjanin

Druze moj ista je banda i telenor, svi su oni gradjeni na isti kalup. Nažalost takva nam je cela država a sami smo krivi, sto smo tražili dobili smo!

Violrta

I ja sam imala problem sa mts-om pre dve godine. Poceli su da mi stizu sve veci racuni, navodno sam slala po par hiljada poruka svakog meseca, a nisam. Racuni su bili od 3000 do 20.000 din na kraju. Tri puta sam podnosila zalbe koje nisu uvazili. Ukupna cifra posle sudskog postupka bila je 80.000 din.

Violeta

Ja sam isto bila korisnik pre dve godine. Isto su poceli da stizu sve veci racuni, sa po par hiljada potrosenih poruka mesecno, sto ja niti sam potrosila niti je to bilo izvodljivo. Racuni su bili od 3000 din do celih 20.000 za jedan mesec. Tri puta sam ulagala zalbu i tri puta su rekli da je neosnovana. Posle sudskog procesa koji su pokrenuli moj dug je bio 80.000 din. Godinu i nesto dana skidali su mi od plate oko 6500.din.I dan danas ne znam ni kako se sve to desilo ni zbog cega…Nikada nisam imala ovakav problem sa drugim operaterima niti tolike racune…Zaista cudno…

smoki

Nije čudno nego drsko i bezobrazno.

msveta

I ja sam jedan od oštećenih. Za veliki račun, tražio sam listing, našta sam dobio odgovor da je to po nekim “medjunarodnim pravilima” i da se za to ne evidentira korišćenje. Tužim se još uvek sa njima. Obratio sam se i Zaštitniku gradjana, ali još nisam uspeo da rešim problem. Ovaj tekst će mio možda ukazati neki pravac za nastavak borbe.

NeoLeo

Sličan problem sam imao sa VIP -om isto poslovnica u Zemunu, oštećenima bih predložio da se obrate u što kraćem roku RATEL-u,Tržišnoj inspekciji i istovremeno pokrenu tužbu protiv MTS -a. Samo na taj način može nešto da se uradi.

Milan

Vrlo jednostavno ,trazite vestačenje potpisa na ugovoru , sudski veštak to lako odradi a može se i uporediti vaš potpis sa bilo kog dokumenta sa tim potpisom … a taj Spasić , on je živo biće kao svi mi , nije nedodirljiv , ako neće policija i tužilaštvo , oštećeni će sami doći po pravdu …