Pravno-birotehnička škola “Dimitrije Davidović”

0
101
15. jula 1960. godine odlukom Narodnog odbora opštine Zemun otvoren je Radnički univerzitet «Zemun» u Karađorđevoj ulici broj 9, u Zemunu, kao institucija od posebnog društvenog interesa sa zadatkom da se bavi kulturno-prosvetnom delatnošću. U njemu se školuju vanredni učenici na kursevima baleta, muzike, šivenja, stranih jezika i slično. U sklopu RU Zemun nalazilo se i Lutkarsko pozorište «Pinokio» sa salom od 250 sedišta.
Školske 1976/77. škola je imala oko 800 vanrednih učenika. Od septembra 1977. godine, početkom reforme školstva, otvara se `OOUR Centar za usmereno obrazovanje i stručno osposobljavanje Zemun` i upisuju se prvi put dva odeljenja redovnih samofinansirajućih učenika. Narednih deset godina školuju se i vanredni i redovni učenici, ali raznih starosnih struktura. Tek 1987. godine upisuju se isključivo učenici omladinske populacije to jest oni koji su te godine završili osnovnu školu. Te godine upisano je i odeljenje novog profila u usmerenom obrazovanju: glumac-lutkar IV stepena stručnosti. No, već naredne godine pozorište se odvaja od škole, pa startuju isključivo obrazovni profili: tehničar DSZ (IV stepen), vatrogasni tehničar (IV stepen), vatrogasac (III stepen) i daktilograf (III stepen).
Naziv škole se 20.06.1990. menja u Srednja stručna škola «Dimitrije Davidović», a od januara 1993. godine u Pravno-birotehnička škola «Dimitrije Davidović». 1993. godine uveden je novi obrazovni profil: birotehničar. Škola je dobila ime po čuvenom Zemuncu, pravniku, diplomati, pioniru srpskog novinarstva, štamparstva i izdavaštva, istoričaru, piscu i tvorcu prvog modernog srpskog ustava, Sretenjskog ustava. Dimitrije Davidović (1789-1838) pokrenuo je „Novine serbske“, prve srpske dnevne novine. Dao je veliki doprinos razvoju srpskog pozorišta. Njegova rodna kuća nalazi se u Zemunu i predstavlja jednu od najvećih znamenitosti ovog grada.
1998. škola se seli iz centra grada, iz prilično skučene i trošne zgrade bez dvorišta, iz jedne od najprometnijih i najbučnijih zemunskih ulica u drugu zgradu, u Tošinom bunaru 17, takođe u Zemunu. Ranije se u ovoj zgradi odvijala nastava za mlađe razrede Osnovne škole «Majka Jugovića», ali su oni zbog smanjenja broja učenika preseljeni u matičnu zgradu u Gradskom parku.
Zbog velikog interesovanja, broj učenika PBŠ «Dimitrije Davidović» se iz godine u godinu povećavao, tako da je školske 2000/01. imala čak 1140 učenika. Te godine upisali smo i prvi put učenike u obrazovni profil pravni tehničar. Škola u dve zgrade ima 13 učionica, dva kabineta za daktilografiju, jedan kabinet za računarstvo i informatiku opremljen najnovijim računarima, biblioteku, đački klub, administrativne prostorije, tu je i veliko dvorište sa sportskim terenima za košarku, rukomet i mali fudbal. U prostorijama škole je i đačka zubna ordinacija.
Područje rada naše škole je pravo i administracija, a četvorogodišnji smerovi su:
– pravni tehničar,
– tehničar obezbeđenja,
– poslovni administrator
Zainteresovani učenici ove smerove mogu završiti i kroz vanredno školovanje, putem prekvalifikacije ili dokvalifikacije. Veliki broj naših učenika po završenom četvrtom razredu upisuje Pravni fakultet, jedan deo učenika Ekonomski fakultet ili Višu poslovnu školu, ali imaju prohodnost na skoro sve fakultete. Dobar deo njih se zapošljava odmah posle završene škole u sudovima, ministarstvu unutrašnjih poslova i drugim organizacijama, a neki se odlučuju i da vanredno nastave specijalističko obrazovanje (tzv. „peti stepen“) u našoj školi, za jedno od zanimanja: poslovni sekretar, vatrogasac specijalista ili organizator obezbeđenja.
0 0 glasova
Ocenite ovaj post
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare