Predsednik opštine Zemun se obogatio za pola godine

0
118

Dejan Matić iz Srpske napredne stranke (SNS) je od stupanja na funkciju predsednika opštine Zemun postao vlasnik ukupno 450 kvadratnih metara u nekretninama i 6,3 hektara zemlje.

Matić je između ostalog kupio dve kuće, četiri njive, šumu, objekat od 146 kvadratnih metara, livadu i pašnjak, navodi se imovinskoj karti koju je podneo Agenciji za borbu protiv korupcije 30. januara 2014. U prethodnoj karti, podnetoj 6. avgusta 2013, neposredno nakon što je izabran za predsednika opštine Zemun, Matić nije prijavio ništa od imovine. Nije imao ni štedne depozite u bankama, kao ni automobile. Prvi izveštaj o imovini, Matić je podneo 29. januara 2010. kao pomoćnik predsednika opštine Zemun i tada je od imovine imao samo automobil jugo 45 tempo iz 2004. i 32 akcije Akcionarskog društva „Pinki Zemun“, vlasnika istoimene sportske hale.

dejan matic

Nije jasno odakle Matiću novac da kupi 18 različitih nekretnina i zemljišta. Otkako je postao predsednik opštine Zemun, njegovi prihodi su se povećali za nešto više od 20.000 dinara mesečno pošto je kao pomoćnik predsednika opštine dobijao 102.838 dinara, a plata predsednika opštine je 123.082 dinara. On je od marta 2013. do januara ove godine, kada ga je Vlada razrešila sa položaja, dobijao i 36.418 dinara kao član upravnog odbora Agencije za privredne registre. Dakle, zahvaljujući unapređenju i mestu u upravnom odboru, Matić je do januara prošle godine mogao da dobije ukupno oko 500.000 dinara više nego da je ostao samo pomoćnik predsednika opštine.

Od Matića nismo mogli da dobijemo objašnjenje koliko vredi imovina koju je kupio i odakle mu novac za nju, jer nije odgovorio na pitanja koja mu je Pištaljka poslala još krajem februara.

Matić je za predsednika opštine Zemun izabran 4. jula 2013. Izbor Matića na tu funkciju podržala su 44 od 52 odbornika u skupštini opštine. Vladajuću koaliciju u Zemunu čine SNS, Socijalistička partija Srbije (SPS), Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS), Jedinstvena Srbija (JS) i Demokratska stranka Srbije (DSS).

U izveštaju sa postavljanja Matića na čelo opštine Zemun, Večernje novosti su objavile da je on po zanimanju „mašinski tehničar“. Na sajtu opštine Zemun, danas, u Matićevoj biografiji piše da je „operativni menadžer“.

O Dejanu Matiću nema puno javnih podataka. Predstavnici Srpske radikalne stranke (SRS) su javno govorili da je on bio dugogodišnji vozač sadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića, ali taj podatak nikad nije potvrđen niti demantovan. Na pojedinim sajtovima postavljena je i fotografija navodne Matićeve biografije. U toj biografiji piše da je Matić od 2008. do 2009. bio šef kabineta zamenika predsednika SNS. U to vreme, upravo je Vučić obavljao funkciju zamenika predsednika SNS. Takođe, navodi se da je Matić završio Fakultet za preduzetnički biznis Univerziteta „Union“.

0 0 glasova
Ocenite ovaj post
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare