Preminuo Bogoljub Kahriman – jedan od najboljih boksera Jugoslavije

0
1106
zemun

Legendarni bokser Bogoljub Kahriman preminuo je 28.03.2017. godine u 80. godini života

Sahrana je u petak 31. marta u 14 časova iz Hariševe kapele na zemunskom groblju. Opelo počinje u 13:30 časova.

BIOGRAFIJA

U desetoj godini se prvi put popeo u ring. Pre toga je igrao fudbal u zemunskoj Gornjoj varoši. Međutim, u jednom duelu slomljena mu je noga, pa je za vreme oporavka ojačao ruke pomoću štaka. I kada je bacio štake, bacio je i loptu, pa je u zemunskom Bokserskom klubu „Jedinstvo” navukao rukavice, i od te 1947. do 1974. nije ih skidao.

Već u 14. godini je osvojio prvu titulu. Bio je omladinski šampion Srbije, a nekoliko godina kasnije i jedan od najboljih boksera Jugoslavije. Iz „malog” Jedinstva je 1960. prešao u „veliku” Crvenu zvezdu.

Njegov pristup boksu bio je fajterski. Nikad nije štedeo ni sebe, ni rivala. Kada je ulazio u ring, publika je ustajala. Navikao ih je na brže kretanje i borbe do poslednjeg daha koje su se, najčešće, završavale nokautom njegovog rivala.

Posebno je izdvajao borbu koja je 1964. ušla u anale jugoslovenskog boksa. Bilo je to na Beogradskom sajmu, kad su se tu okupili gotovo svi najbolji bokseri Evrope u borbi za „Zlatnu rukavicu”. U toj odlučujućoj borbi, njegov rival je bio Vladimir Vranješević iz Pule. Bacio ga je dva puta na pod. Sva sreća da je oba puta mogao da se digne, jer je „Zlatnu rukavicu” dobijao samo onaj bokser koji je pobedio u tri runde. I uspe je.

 

Posle osvojene „Zlatne rukavice” Branko Pešić, tada gradonačelnik Beograda i veliki obožavalac boksa, nudio mu je stanarsko pravo u kući na Dedinju. Ipak, nije mogao da ode iz Zemuna. Kuću na Dedinju zamenio je za stan u Zemunu.

0 0 glasova
Ocenite ovaj post
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare