Privatni vrtići umesto gradskih

1
77

Na Altini je otvoren novi, privatni, dečji vrtić, deo sistema predškolske ustanove „Trešnjober”. Ovo otvaranje je deo strategije novih gradskih vlasti, kojom je odlučeno da se ne grade novi objekti za predškolsko smeštanje mališana, već da se objekti u privatnom vlasništvu uključe u sistem gradskih predškolskih ustanova, a da se boravak dece koja ih pohađaju sufinansira iz gradskog budžeta.

Prema rečima gradonačelnika, gradnja objekata predškolskih ustanova jeste skup i nerentabilan postupak i dosadašnja izgradnja istih bila je potpuno pogrešan pristup problemu predškolskog smeštaja dece.

„Godinama unazad grad ima pogrešan pristup kad je reč o vrtićima, grade se novi objekti, što predstavlja velike troškove, a sa druge strane se ne rešava problem nedostajućih mesta za mališane. Zato smo promenili politiku i uključili privatne vrtiće u sistem dečje zaštite. Tako će od sutra Grad Beograd subvencionisati sve mališane, kako one koji idu u gradske tako i one koji idu u privatne vrtiće. Dobar primer saradnje je i ovaj vrtić koji danas obilazimo “, izjavio je gradonačelnik.

Ostaje nejasno na koji način se ispoljava prednost u finansiranju privatnih inicijativa u odnosu na ulaganje u kapitalne projekte lokalne samouprave (kakva bi bila izgradnja vrtića) koje bi ostale na korišćenje generacijama nakon nas, a sistem predškolskih ustanova bi, umesto u privatnom, dodatno jačao u javnom sektoru.

Dakle, ukoliko privatnik ima računicu da izgradi objekat i povuče novac iz gradskog budžeta, nejasno je zašto taj isti interes ne postoji i u gradskim strukturama.

Do kraja septembra planirano je otvaranje vrtića u krugu bivše fabrike „Elektronska industrija„ u Zemunu koji će primiti preko 300 mališana, dok je za sledeću godinu planiran završetak izgradnje još jednog vrtića na Altini i postavljanje jednog montažnog vrtića, što će obezbediti još 400 novih mesta.

0 0 glasova
Ocenite ovaj post
guest
1 Komentar
Stariji komentari
Novi komentari Najviše ocena
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Grof Monte Kristo

Bas me zanima ko su vlasnici tih privatnih vrtica!??