Rasputin

0
76

Grigorij Rasputin je jedna od najkontroverznijih figura u istoriji. Ni sada ne znam šta da mislim o njemu, ali kaže se, ako želiš da oceniš čoveka pogledaj mu prijatelje, a ako želiš da znaš sve o njemu pogledaj mu neprijatelje.

Rasputin je bio protivnik ulaska Rusije u rat, zajedno sa jednim od najsposobnijih ruskih političara ikada, premijerom Petrom Stolipinom (Na njega je 11 puta pokušan atentat. Ubijen je 1911. godine u Kijevu od strane Dimitrija Bogrova. Ubica, jevrejske nacionalnosti, je u atentatu ubio i premijerovu ćerku). Ubice Grigorija Rasputina su bili knez Feliks Jusupov, političar Vladimir Puriškevič, veliki knez Dimitrije Romanov, te izvesni doktor Lazavert. Knez Jusupov je bio iz jedne od najbogatijih porodica carske Rusije.

Jusupovi nisu bili Rusi, već potomci kavkaskih muslimana, kovertita u pravoslavlje, dakle naturalizovani Rusi. Sam knez Feliks, smatran za sramotu porodice, je voleo da izlazi u javnost obučen kao žensko, izbegao je smrt u revoluciji na britanskom ratnom brodu, a umro je u dubokoj starosti. Vladimir Puriškevič je bio tip političara- cirkuzanta, a po majci ne- Rus. Interesantno je da je, iako poznati političar iz vremena Carstva, a i navodni organizator kontrarevolucionarne delatnosti, uhapšen od strane revolucionara, osuđen na iznenađujuće blagu kaznu, a i od nje naknadno pomilovan, na zauzimanje visokih revolucionarnih vođa. Sve to u vreme kada su milioni ljudi ubijani zbog najbanalnijih stvari.

Doktor Lazavert je bilo ime iza koga se krio oficir MI- 6, Osvald Rajner. Bio je na zadatku u Rusiji tokom Prvog svetskog rata, a sa Jusupovim se upoznao tokom studija na Oksfordu. Ostali su doživotni prijatelji, a Rajner je svog jedinog sina nazvao po Jusupovu, Feliks.Veliki knez Dimitrije Romanov je, jedina tragična figura i jedini Rus među ubicama. Brat od strica Imperatora, kome je majka umrla nedugo po rođenju, a otac otišao iz zemlje zbog morganatskog braka, verovatno frustriran svojim visokim poreklom i nedovoljnim uticajem.

I on je izbegao smrt u revoluciji, umro je u Švajcarskoj 1942. godine. Njegov sin Pavle je bio pukovnik u američkoj vojsci. Dimitrije Romanov i Feliks Jusupov su bili u ljubavnoj vezi, čak su jedno vreme živeli zajedno, a veliki knez je, zbog ljubavnih nesuglasica sa Feliksom, učinio pokušaj samoubistva i jedva mu je spasen život.

0 0 glasova
Ocenite ovaj post
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare