Rijaliti u opštini Zemun

2
74

“Ti si meni druga cura danas, treća ovog proleća, koja kaže dragi bićeš tata, ja sam noseća”.

Ovo je tekst pesme jednog od prethodnih dobitnika nagrade Počasni građanin Zemuna iz oblasti kulture. Ove godine laureat je turbo folk pevač Željko Šašić. U predlogu odluke upućenom odbornicima SO Zemun u obrazloženju je navedeno da ovaj pevač ima, citat, veliki hit „Gori more“.

Ovde je u pitanju jedna potpuno normalna stvar- u narodu bi se reklo njihov je vakat. Mi zaista ne možemo da izražavamo kritiku oko ovakvih rešenja, jer je to savršeno u skladu sa estetskim i kulturološkim kriterijumima ono što danas predstavlja vladajuća garnitura i u Zemunu i u Srbiji. Narod je izabrao i, u skladu sa pravilima demokratije, napred navedeni stihovi zaslužuju da im tvorci budu istaknuti građani Zemuna.

Postoji druga stvar koja je moralno problematična u ovom predlogu odluke o priznanjima opštine Zemun- Željko Šašić, osim po turbo folk hitovima, kroz štampu je poznat i po skandaloznoj porodičnoj situaciji i bivšoj supruzi koja ga tuži zbog neplaćene alimentacije, koju, svaki put kada mu se ustupi medijski prostor, ne propušta da pomene u diskretno ili otvoreno negativnom kontekstu.

Postavlja se pitanje kakva se poruka šalje građanstvu kada se najprestižnije opštinsko priznanje uručuje čoveku ovakve reputacije? Za kulturološki deo smo apsolvirali, njihovo je vreme i moramo da trpimo njihove kulturološke i estetske obrasce, ali postoje, nadamo se, određene stvari koje su univerzalno prihvatljive ili neprihvatljive.

Ipak, ako nam je za utehu, postoje signali koji nam govore da su naprednjaci svesni svojih problematičnih predloga- materijal za sednicu na kojoj će skupština odlučivati o dodeli priznanja nije dostavljen na vreme, a sami predlozi se čuvaju gotovo kao tajna. Potpuna je nepoznanica zašto, već godinama, odbijaju da materijal za sednice odbijaju da dostavljaju u elektronskoj formi, već se bespotrebno troše sredstva na štampanje, dostavljače, kurire kako bi se svakom odborniku materijal dostavio ad manum.

Nama, Zemuncima, ipak ostaje da su nam Rastko Janković i Željko Šašić počastvovani građani za oblast kulture- džiberski Zemun i dalje snažno dominira nad onim, zbog ćutanja gotovo nestalom, mitelevropskim.

0 0 glasova
Ocenite ovaj post
guest
2 Komentara
Stariji komentari
Novi komentari Najviše ocena
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Šone Odžaci

Migrantska politika. kao i imena ulica po Zemunu, sve go stranac, migrant… crnogorac, crnogorske varoši. Ono što je stvarno Zemunsko ostalo je još na groblju na gardošu ndok i to ne prekopaju.

stiv

Nesum školuvan i nebi komentariso ovu moralnu i kulturnu groma.