Roman u slikama “Vanvremenska kapija” Renate Bujić

0
699
zemun

Umetnica Renata Bujić će održati performans vezan za njen roman u slikama pod nazivom “Vanvremenska kapija” 5. avgusta u 20 h u Njegoševoj br. 24 u Art galeriji “Lila” u Zemunu. Renata Bujić, profesor likovne umetnosti i istorije umetnosti, uskoro će objaviti i nastavak romana.

Glavna tema njenog  romana u slikama je tema zaljubljenosti dvoje mladih. Niz poetičnih priča od kojih je sastavljen roman praćen je autorkinim slikama inspirisanih egipatskom umetnošću.

Nastale slike u ulju koje su predstavljene kao ilustracije u knjizi figuralnog  su karaktera, sa prepoznatljivim faraonskim kapama, Horusovim okom, pticama… Kroz ove kompozicije sa  zeleno – ljubičasto – plavim i drugim  tonovima umetnica podstiče gledaoca da  uđe sa njom u jedan realno – izmaštani prostor. Slike nisu puka ilustracija romana, već su fragmenti knjige utkani u nju.

Ova tekstualno – vizuelna celina , pored književnih vrednosti, je i jedinstven primer primenjene umetnosti u domenu  izdavaštva kod nas.

Autorkin pristup, iskren i intiman predstavlja njenu potragu za srećom i to osećanje prenosi na čitaoca. I kao što je napisala sama umetnica u romanu : ” Verovatno je život lep dok se želi, dok se ima želja i snova.

– Neka bude što biti ne može. Kako to moćno zvuči i uliva nadu.”

Renata Bujić ( 1961. , Virovitica, Hrvatska ) pripada savremenoj umetničkoj sceni. Završila je Akademiju likovnih umjetnosti i Filozofski fakultet u Zagrebu. Izražava se multimedijalno, kroz performanse koristeći poeziju, prozu, vokal, klasično i apstraktno slikarstvo. Član je ULUSa i Društva likovnih i primenjenjih umetnosti Zemuna. Izlagala je na brojnim izložbama i kolonijama.

Branka Milutinović, dipl. istoričarka umetnosti i kustoskinja

0 0 glasova
Ocenite ovaj post
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare