SKANDAL: Opština Zemun uništava spomenik kulture

4
91

Zgrada opštine Zemun je jedna od najlepših opštinskih zgrada u Srbiji.

To je stara zgrada gradskog poglavarstva austrougarskog Zemuna, koja čini jedinstvenu celinu sa zgradom Magistrata i bila je centar političkog života grada. U pitanju je, verovatno, jedan od najznačajnijih spomenika kulture Zemuna i, uz Karamatinu kuću, Spirtinu kuću i milenijumsku kulu na Gardošu (čija simbolika svakako nije nešto što bi trebalo da prija Zemuncima, ali je, ipak, u pitanju arhitektonski specifikum i kao takvog ga pominjemo) čine ono što se zove dušom jednog grada.

Budući da je u pitanju objekat od visokog istorijskog značaja, opštinska zgrada se nalazi pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture i svaka intervencija, ma koliko mala ona bila, mora da se izvršava isključivo uz odobrenje ove institucije.

Na slikama vidimo da je deo ajnfort kapije kroz koju se ulazi u opštinsko dvoršte, između dva luka, pregrađen siporeks blokovima i da se tu pravi nekakva prostorija. Nama je nepoznato ko je potpisao građevinsku dozvolu za ovakvu intervenciju, a ukoliko je, pod pritiskom predsednika opštine, neko i potpisao, zasigurno se zna da nije dobijena saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Međutim, čak ni ova dozvola ne bi bila dovoljna za ovakve, nakaradne intervencije na zgradi- kao arhitektonski projekat od izuzetnog značaja, ova zgrada je autorizovano delo- bilo kakva intervencija koja odstupa od prvobitnog projekta zahteva i saglasnost samog arhitekte, odnosno njegovih pravnih naslednika- sve drugo je ozbiljan prekršaj autorskih prava koji podleže zakonskim sankcijama.

Kroz ovaj prolaz svakodnevno defiluju SVI opštinski funkcioneri i gosti GO Zemun. Kako da od njih očekujemo borbu sa bespravnim graditeljima koji narušavaju ambijentalnu celinu starog jezgra Zemuna kada oni ili rade to isto, ili ignorišući ovakvo bezakonje, nesvesno učestvuju u njemu?

0 0 glasova
Ocenite ovaj post
guest
4 Komentara
Stariji komentari
Novi komentari Najviše ocena
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Boris

Teska gamad, nece jos dugo. Mars iz opstine olosi i lopovi!!!!!!!!!!!!

Maja

Gospodine, Dejane Matiću nek Vam je bog u pomoći za sve mahinacije i lopovluke koje ste napravili i koje pravite kao predsednik opštine Zemun. Živim blizu Vas tu kod Mek Donaldsa i mislila sam da ste iole malo pošteniji čovek. Ne bih Vam bila u koži posle ovakvog čina koji ste uradili. Nek je sramota i Vas i vaše saradnike što uništavate naš prelepi grad. I u ovom besu moram da dodam još nešto – GADITE MI SE GOSPODINE MATIĆU.

Grof Monte Kristo

Pa sto bi njima “majkanima” stalo do Zemuna?To su sve bivsi radikali i selje koji su vec napravili “Sangaj” od ovog lepog grada!Ali gospodo draga nisu oni krivi za to,mi smo!?

Šone Odžaci

Kao Vojvodjanin, znam za jadac…nema starosedelaca, a oni malkobrojni koji se bore za očuvanje su slabi, kao Štromar Zdenko, Dragan Stojković i slični. Migranti od 1946 i rodbina pristigla kasnije, za njih je to neprijateljska arhitektura i ne žele da se to očuva.