Slučaj Andreja Fejgelja

0
78

(1) Ko u nameri ugrožavanja ustavnog uređenja ili bezbednosti Srbije poziva ili

podstiče da se silom promeni njeno ustavno uređenje, svrgnu najviši državni organi

ili predstavnici tih organa, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina.

(3) Ko u nameri rasturanja izrađuje ili umnožava materijal koji je po svom sadržaju

takav da poziva ili podstiče na vršenje dela iz stava 1. ovog člana ili ko upućuje

ili prebacuje na teritoriju Srbije takav materijal ili drži veću količinu tog

materijala u nameri da ga on ili neko drugi rastura, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine.

Krivični zakonik Republike Srbije, član 309, stav 1 i 3.

Srbiju je potpuno preplavila vest da je uhapšen dr Andrej Fajgelj, pod sumnjom da je prekršio gore navedeni član Krivičnog zakonika Republike Srbije pisanjem na svom fejsbuk profilu i objavljivanjem video zapisa u kome se obraća svojim pratiocima na mreži. U odbranu Fajgelja ustala je kompletna desno opoziciono orijentisana scena u Srbiji, pokrenute su peticije, date su zapaljive izjave, a čak je organizovan i protest kojim bi se izvršio pritisak na sud (što bi, izgleda, bilo još jedno krivično delo)- svi redom govore o narušenoj slobodi govora i o puzajućoj diktaturi u Srbiji, o “pomahnitalom Vučiću koji više ne zna šta radi”, navode se primeri ispada psihički neuravnoteženog Dragana J. Vučićevića, starlete, kriminalci, rialiti programi…

Andrej Fajgelj je originalno bio član pokreta Dveri. Nakon formiranja odborničke većine u Novom Sadu, iz Dveri se formirala grupa “Treća Srbija”, čiji je Fajgelj bio funkcioner. Treća Srbija je formirana pod direktnim uticajem operativaca SNS, a o celom procesu direktno je obaveštavan i direktive je izdavao Aleksandar Vučić. Ovo je princip već viđen u celoj Srbiji- formalna opozicija koja služi kao tačka oslonca režimu, dobijajući, pritom, mogućnost nekontrolisanih zloupotreba u resorima koji su im dati na upravljanje. Među Novosađanima već je čuvena termitska politika menadžmenta preduzeća Informatika, koji suvereno drže trećesrbijanci. U tom “paketu” doktor Andrej Fajgelj postao je direktor jedne novosadske kulturne ustanove.

Sam Fajgelj nije klasičan savremeni srpski nacionalista- pre svega, on je obrazovan čovek. Druga kontroverza njegovog ideološkog nastupa jeste, opet, nešto krajnje atipično za nacionalistu- on je bezrezervni podržavalac cionizma i zauzima jasan proizraelski stav u odnosu prema Palestini i ostalim kriznim čvorištima na bliskom istoku. Takođe, njegova religijska shvatanja mogu izazvati polemički nastup kod prosečnog pravoslavnog čoveka, iako sam Fajgelj sebe naziva pravoslavnim. Dakle, u pitanju je obrazovan, potpuno atipičan Srbin, itelektualac i osoba kakvih nemamo baš često priliku da vidimo među nama.

Njegov razlaz sa Trećom Srbijom korelira sa njegovim aktivnijim nastupom na društvenim mrežama i sve tvrđom retorikom- često su njegovi stavovi na liniji koja je potpuno neprihvatljiva savremenoj diktaturi političke korektnosti. Pa opet, doktor Fajgelj neometano predaje na jednom fakultetu u Kragujevcu, piše za vrlo čitane dnevne listove, dobija medijski prostor… Znamo da je to u Srbiji nemoguće za mnoge intelektualce koji se usude da iznesu, makar i argumentovano, kontra mejnstrim stavove- posebno ćemo se setiti, kada je već pomenut Kragujevac, magistara Zorana Čvorovića i Sonje Spasojević sa Pravnog fakulteta.

Kada uključimo pretraživač i pregledamo naslove štampe primećujemo da dominiraju oni u kojima se potencira da je Fajgelj uhapšen “zbog snimka na Jutjubu”, “zbog objava na Fejsbuku”, a u samim tekstovima lajt motiv su opisi specijalaca koji su upali u kuću, dece koja plaču, prenose se čak i Fajgeljove izjave iz pritvora kojima se učvršćuje njegov imidž beskompromisnog intelektualca…

Krenimo redom- Andrej Fajgelj je u objavi na svom Fejsbuk profilu od 17. 11. objavio da je, citat, “vreme da se naoružamo”. To je, u svakoj normalnoj državi, kada se javno objavi i to od strane osobe koja ima kapacitet da okupi oko sebe jedan broj pristalica, znak za povećanu budnost policijskih službi. Četiri dana kasnije, Fajgelj postavlja inkriminisani snimak, iznad koga stoji natpis “vreme je za ustanak”. U samom snimku ponovo poziva na ustanak, implicira šta bi se moglo desiti nosiocima vlasti u Srbiji kada dođe oslobođenje- dakle, to je nešto za šta bi, ma šta mi sada mislili o izrečenom, bio uhapšen u svakoj normalnoj državi na svetu. Mi mu želimo uspešnu odbranu i nadamo se da je u pitanju samo nespretno izražavanje- zli jezici su već skloni teoriji da je Fajgelj jedan od budućih lidera koji se sprema da zameni istrošene opozicione figure u Srbiji i da mu se na ovaj način podiže rejting.

Da se razumemo, niti jednog trenutka ne želimo da aboliramo štetnu i izdajničku vlast Aleksandra Vučića i grupe oko njega. I mi im, kao i Fajgelj, želimo pravdu, ali želimo da im za izdaju sude sudovi Republike Srbije u legalnom pravnom procesu, a ne rulja koja bi ih se dočepala nakon “ustanka”.

Što bi se reklo po kuloarima – jeste Vučić peder, ali neke granice se ne mogu prelaziti. Ili mogu, zarad rejtinga, ali to sad nije tema.

0 0 glasova
Ocenite ovaj post
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare