Sove Saše Montilja

1
656

U ateljeu  Saše Montilja, u Dobanovačkoj ulici pored slikarskih platana , mogu se videti i neuobičajena vajarska dela, u obliku sove. To su u stvari oslikane cepanice koje umetnik sam odabira. Sova ima raznoliko značenje, na primer ona  je simbol najavljivačice smrti i uništenja, ali i najmudrije od svih ptica. Motiv sove Montiljo  često predstavlja i na svojim slikama.

Sova je neobična noćna ptica , koja se oglašava hukom. To je ono što joj daje tajanstvenost, a tome doprinosi i sam njen izgled, koje Montiljo na osoben način interpretira. Fokusira se na prikaz glave, sa upadljivim pernatim okvirom oko krupnih i izbuljenih očiju. Telo je zbijeno, i često je vidljiva cepanica iz koje izniče oblik sove. Sovu – skulpturu Montiljo konkretizuje u ”  organsku”  kreaciju  prirodne veličine, obično nakon čina slikanja platna. Ona kao da izniče iz njegovih često slikanih prizora šume

Umetnik u njima otkriva osećaj za formu, plastiku, volumen, dekorativnost. Do punog izražaja dolaze taktilne vrednosti. Sovu prikazuje prepoznatljivo, sumarno, jednostavno. Svaka  skulptura sove ima svoj karakter, nalik na ljudski, te su one i antropomorfne.  Montilju je blizak materijal drvo, njega oseća i u njemu  stvara sove, vrlo žive. Kolorit doprinosi da one vizuelno upečatljivo izgledaju.

“Sova – drvo” postaje osobeni totem, Drvo sveta, misterija kosmičkog života, Božansko. U njima se otkriva duh drevnosti, umetnik je u potrazi za egzistencijalnom suštinom, istinskim razumevanjem prirode.U njima se prepliću realnost i magija, fantastično, ali i sadašnjost, prošlost, i budućnost.

Autor: Branka Milutinović , kustoskinja i dipl. istoričarka umetnosti

0 0 glasova
Ocenite ovaj post
guest
1 Komentar
Stariji komentari
Novi komentari Najviše ocena
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Frida

Saša je oduvek bio talentovan da oživi život na platnu. Laik sam za umetnost ali Sašine slike su toliko realistične da sam imala osećaj da mogu da dodirnem krzno životinje koju je naslikao. Ima slike nestvarnih pejzaža, na jednoj slici morska pena izgleda kao da će te svakog časa zapljusnuti. Sove su divne ali i njegova predhodna dela zaslužuju da se sazna za njih. Sve pohvale onome ko je odlučio da piše o ovom mladom i talentovanom umetniku.