Srpska vojska umarširala u Zemun

0
102

Na današnji dan 1918 – Pobednička srpska vojska umarširala je u Zemun, čime je okončana dvovekovna vladavina Habzburške monarhije delovima Srbije severno od Save i Dunava.

Zahvalјujući svom položaju najisturenije tačke Austrougarske monarhije na granici prema Kralјevini Srbiji, Zemun je bio duboko involviran u sva događanja koja su se ticala dveju država. Nјihov međusobni odnos bliske i svestrane saradnje, krajem 19. veka je pošao silaznom putanjom, da bi tokom srpskih pobeda u Balkanskim ratovima, prešao u krajnje neprijatelјstvo.

Austrougarska je, kako navodi MGB, bila spremna još od 1908. da uđe u rat protiv Srbije i reši međusobne odnose.

Upozorenje o mogućem atentatu, jedno od najvažnijih, poslao je šef zemunske policije Viktor pl. Vuković u maju 1914. godine.

Što se vojnih aktivnosti tiče, poslednjih mirnodopskih godina, one su dobile karakter ratnih priprema. Zemunski garnizon je pretrpeo izmene u smislu promene sastava pukova. Između ostalog, u tom periodu su bile preduzete mere na proširenju i izgradnji vojnih objekata, koje je lično ministar obišao 6. januara 1914. godine.

Izbijanjem rata, Zemun se našao u središtu ratnih operacija : prvi hici na srpsku prestonicu ispalјeni su u noći 28/29. jula 1914. godine.

Nedugo po otpočinjanju ratnih dejstva, Zemunci su imali priliku da na svojim ulicama vide srpsku vojsku i dožive uspostavlјanje njene vlasti. To je izazvalo oduševlјenje ne samo u srpskoj javnosti, već i u stranoj, savezničkoj.

Kratkotrajno oslobođenje mnogi Zemunci, uglavnom Srbi, skupo su platili (internacijom i fizičkom likvidacijom). Srpska vojska je posela Zemun i tokom borbi oko Beograda, krajem septembra 1914. Glavne snage tokom borbi austro-mađarska vojska je skoncentrisala oko Zemuna i Bežanije. U gradu i okolini bila je smeštena austrougarska i nemačka teška artilјerija, a na Dunavu monitori.

Vojno-strategijski značaj Zemuna porastao je u pripremi napada na Beograd oktobra 1915. godine.

Zemun je bio “placdarm” za osvajanje srpske prestonice.

Sremskim dobrovolјačkim odredom, koji je gotovo sav izginuo u odbrani Beograda, komandovao je Zemunac Ignjat Kirhner.

0 0 glasova
Ocenite ovaj post
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare